Putin odgovorio na pitanje da li veštačka inteligencija može biti predsednik države

04.12.2020

14:37

0

Dodao je da se ponekad moraju doneti i ne sasvim racionalne odluke, ali ih treba doneti polazeći od istorije, kulture, težnji i očekivanja građana zemlje

Putin odgovorio na pitanje da li veštačka inteligencija može biti predsednik države
Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se nada da veštačka inteligencija neće moći da postane predsednik države, u svakom slučaju ne još, jer nema srce, saosećanje i savest.

Putin je učestvovao na međunarodnoj onlajn-konferenciji “Sberbanke” pod nazivom “Veštačka inteligencija – glavna tehnologija 21. veka”. Tokom diskusije predsedniku virtuelna asistentkinja “Sberbanke” Afina je upitala Putina da li veštačka inteligencija može da postane predsednik države.

Pročitajte još: I Rusi kao i Ameri već u decembru puštaju vakcinu na tržište

– Nadam se da ne, a sada ću reći i zašto. U svakom slučaju, zasad ne. Veštačka inteligencija – već u samom imenu vidite šta je prisutno. Reč “veštački”, to jest nešto što nije pravo. Ništa veštačko, pa ni veštačka inteligencija nema srce, dušu, nema saosećanje i savest. Sve te komponente su izuzetno važne za ljude kojima građani dodeljuju posebna ovlašćenja u donošenju i realizaciji odluka u korist zemlje – odgovorio je Putin.

On je dodao da se ponekad moraju doneti i ne sasvim racionalne odluke, ali ih treba doneti polazeći od istorije, kulture, težnji i očekivanja građana zemlje.

Pročitajte još: Samoubistvo u Kremlju: Mladić koji se ubio nije Putinov telohanitelj, ali je bio pripadnik jedne druge jedinice

– Te odluke u socijalnoj sferi ponekad se čine neracionalnim, recimo u oblasti penzijskog osiguranja, u oblasti zdravstva, u drugim sferama. Ali za predsednika-čoveka one se čine razumnim, jer on donosi odluke koje nisu u interesu mašina, nego u interesu ljudi – objasnio je Putin.

On je dodao da, bez obzira na sve, veštačka inteligencija može biti pomoćnik, pa čak i učitelj svakom čoveku, uključujući i lidera države.

– Uloga i značaj veštačke inteligencije u državnoj upravi sigurno će se povećavati – ocenio je ruski predsednik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike