Stigao treći talas: "Jako sam zabrinut“

11.03.2021

17:26

0

Autor: M.Vu

U Nemačkoj je počeo treći talas koronavirusa, izjavio je predsednik berlinskog Instituta Robert Koh Lotar Veler

Stigao treći talas: "Jako sam zabrinut“
Tanjug/AP Photo/Michael Probst)

U Nemačkoj je počeo treći talas koronavirusa, izjavio je predsednik berlinskog Instituta “Robert Koh” Lotar Veler.

On je rekao da nedeljama unazad rastu brojevi obolelih.

“Jako sam zabrinut“, kaže Veler i upozorava da bi, uprkos vakcinacije, trebalo poštovati mere poput nošenja maske i održavanja fizičke distance, prenosi Jutarnji.hr.

Veler je vakcinaciju nazvao trkom protiv mutirajućeg virusa.

Sedmodnevna incidencija, koja se već bila spuštala prema 50, porasla je juče u Nemačkoj na 70 novozaraženih na 100.000 stanovnika. U nizu gradova veća je od 100.

Za nedelju dana broj novozaraženih u Nemačkoj porastao je za 21 odsto.

Do sada je vakcinisano 5,7 miliona Nemaca, odnosno 6,9 odsto stanovništva, od kojih 3,2 posto dva puta.

Ako ne dođe do prekida u proizvodnji i stizanju vakcina, šef RKI-ja veruje da bi 80 posto stanovništva moglo do jeseni biti imuno na virus. “U tom slučaju se sve mere mogu ukinuti”, istakao je Veler.

Pročitajte još:

Šef Instituta “Robert Koh” isključio je skoro ukidanje epidemioloških mera, jer se očekuje da će se treći talas razbuktati mnogo zaraznijim sojevima.

Od početka nedelje u Nemačkoj su na snazi malo blaže mere. Ponovo su otvorene cvećare i knjižare, vrtni centri i druge prodavnice mogu biti otvoreni, ali tako da unapred zakazuju kada će kupci da dođu (dosad su radile samo trgovine s hranom).

Dopušteni su susreti petoro ljudi iz dve porodice, pod određenim uslovima mogu se otvoriti muzeji, galerije, zoološki i botanički vrtovi.

Merkelova: Teški meseci

“Tu su još tri-četiri teška meseca: mart, april, maj i jun, a nakon toga će efekti vakcinacije postati vidljivi”, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel u sredu.

“Tada će biti vidljivo bolje, ali sada je svaki dan težak”, istakla je Merkelova.

Proleće delimično olakšava stvari, ali se čini da se epidemiološke mere snažnije osete. Epidemija zbog neizvesnosti otežava i političku situaciju, kaže kancelarka.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti