Teorije zavere se već razvijaju: Raskrinkavanje Orbanovog savetnika samo je deo ozbiljne političke bitke?

04.12.2020

21:00 >> 21:15

0

Mađarska je neko vreme u nemilosti drugih zemalja koje su članice EU, a Sajer je, prema tvrdnjama tamošnjih političara, bio samo prvo žrtveno jagnje

Teorije zavere se već razvijaju: Raskrinkavanje Orbanovog savetnika samo je deo ozbiljne političke bitke?
Copyright Profimedia

Jošef Sajer, jedan od osnivača mađarske stranke Fides, u kojoj je bio bliski saradnik premijera Viktora Orbana, uhvaćen je na gej žurki u Briselu, a ova vest obišla je ceo svet, uz posebno isticanje politike vladajuće stranke koja se zalaže za „normalnost” i očuvanje zajednice muškarca i žene.

Na zabavi je bilo 25 muškaraca i u trenutku kada je policija upala u stan u kom se održavala neki od njih bili su goli, a utvrđeno je i da su koristili narkotike i alkohol. Prisutni su kažnjeni zbog nepoštovanja mera koje su uvedene radi sprečavanja širenja pandemije koronavirusa.

Sajer je u utorak priznao da je bio na seksualnoj zabavi u centru Brisela, koju su belgijski mediji nazvali orgijama, nakon čega je opozicija optužila Orbana i Fides za licemerje, dok su oni bliski vladajućem režimu ukazali na to da cela priča podseća na tajne službe i njihove akcije.

Bivši lider nacionalističkog Jobika, druge najveće struje u mađarskom parlamentu, Gabor Vona, pokrenuo je ovu priču, tvrdeći da su najverovatnije nemačke tajne službe umešale prste zbog toga što su Mađarska i Poljska blokirale usvajanje budžeta Evropske unije za narednih sedam godina, protiveći se zahtevu da vladavina prava u ovim zemljama bude jedan od kriterijuma za pomoć.

Vona je istakao da ova zabava sigurno nije bila prva žurka te vrste i da treba da se postavi pitanje zbog čega je skandal čekao sve do sada. On smatra da je to urađeno u ovom trenutku sa ciljem da se oslabe pregovaračke pozicije Poljske i Mađarske u Briselu.

Profimedia

Mađarski nedeljnik HVG objavio je članak u kom razmatra mogućnost da je racija bila praćena obaveštajnim operacijama, pošto je malo verovatno da bi policija odmah reagovala na anonimnu prijavu. Osim toga, u tekstu se navodi da je čudno i to što je Sajerov identitet tako brzo utvrđen, dok druge diplomate koje su prisustvovale žurki nisu imenovane.

Veto kao kamen spoticanja

Mađarska i Poljska blokirale su sredinom novembra usvajanje budžeta Evropske unije i fond EU za oporavak od koronavirusa u iznosu od 750 milijardi evra zbog toga što nisu pristali na uslovljavanje da vladavina prava u ovim zemljama bude jedan od kriterijuma za pomoć. Nakon toga političari iz mnogih zemalja koje su članice Evropske unije otvoreno su priznali da im smeta što ove zemlje već godinama ne poštuju načela pravne države, dok Varšava i Budimpešta tvrde da je ovaj kriterijum „prisila” i kazna za zemlje koje ne žele da se priklone liberalnoj struji EU.

Obe ove zemlje trenutno su pod istragom zbog toga što postoji sumnja da remete nezavisnost sudova, medija i nevladinih organizacija.

Svoj stav javno je na Fejsbuku izneo i politički analitičar Andraš Pulaj, koji se takođe zapitao zbog čega ostali prisutni političari nisu imenovani i istakao da službe u Briselu sigurno već dugo znaju da se ovakve žurke održavaju. On smatra da bi ovaj skandal mogao da bude deo veoma važne političke bitke koja ima dugoročan cilj.

Teorije zavere koje su već počele da se razvijaju podstaknute su i skandalom koji je izbio zbog veta Poljske i Mađarske na EU budžet, zbog čega trenutno članice unije žele da diskredituju Fides i vladu Viktora Orbana.

Ostavka posle više od 30 godina

Jošef Sajer dao je posle 30 godina ostavku i povukao se iz Fidesa, koji je sa istomišljenicima osnova 1988. godine. Stranka je njegovo povlačenje u ponedeljak prokomentarisala na Fejsbuku, ne obazirući se na priatni život Sajera i ističući da je on za vreme svog učešća u političkom životu dao veliki doprinos „mađarskom građanskom konzervativizmu i hrišćanskoj demokratiji”.

U utorak, kada je Sajer priznao da je bio na zabavi, iz Fidesa su poručili samo da je „doneo ispravnu odluku” podnevši ostavku, a ovim povodom oglasio se i sam Orban.

– Nećemo zaboraviti ni odbaciti trideset godina njegovog rada, ali ovo delo je neprihvatljivo i neodbranjivo – izjavio je mađarski premijer.

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljen ključni dokaz krađe izbora u Americi! (VIDEO)

Adolf Hitler pobedio na izborima sa 85 odsto glasova!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike