"Pitanje nije da li postoje, već gde postoje": Naučnik otkrio na koji način možemo da stupimo u kontakt sa vanzemaljcima

14.03.2021

08:00 >> 08:04

0

Istraživač tvrdi da je potpuno moguće da su brojne napredne civilizacije stvorile karantinsku zonu oko nas

"Pitanje nije da li postoje, već gde postoje": Naučnik otkrio na koji način možemo da stupimo u kontakt sa vanzemaljcima
Copyright Profimedia

Ruski naučnik Aleksandar Panov veruje da jedini način na koji konačno možemo da otkrijemo vanzemaljski život jeste to da stručnjaci i istraživači iz različitih grana rade zajedno.

Panov, vodeći istraživač Istraživačkog instituta za nuklearnu fiziku Moskovskog državnog univerziteta, proveo je dugi niz godina radeći na potrazi za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) u Naučnom savetu Ruske akademije nauka.

U nedavnom intervjuu, on se žali na nedostatak interakcije između istraživača uključenih u potrage za biološkim i inteligentnim životom u univerzumu i pozvao je na veću saradnju i udruživanje resursa između ove dve različite grane, koje u osnovi imaju isti cilj: pronalazak vanzemaljaca.

Profimedia

– Naravno da nismo sami – smelo izjavljuje Panov, i dodaje: – Pitanje nije da li postoje, već gde postoje.

Dok neki naučnici i astronomi traže egzoplanete, drugi istražuju atmosferu planeta u potrazi za bioznakovima, a pojedini “love” signale vanzemaljskog porekla, Panov kaže da je malo ukrštanja i saradnje između ovih grupa istraživača.

– Možda na nekoj od planeta postoji visoko razvijena civilizacija koja je sposobna da šalje poruke u svemir, ali, kao ni mi, nema energetske mogućnosti da neprekidno šalje informacije – tvrdi Panov.

Pročitajte još:

Umesto da se signali u datom smeru prenose samo kratkim rafalima, on predlaže danonoćno skeniranje celog neba, koristeći mrežu prijemnih stanica širom planete.

Ističe i da je potpuno moguće da su brojne napredne civilizacije stvorile “karantinsku zonu oko nas”.

Panov kaže da je astroarheologija izuzetno važna za utvrđivanje toga da li su nas vanzemaljci posetili tokom poslednjih desetina miliona godina. Sugeriše da je izuzetno detaljna fotografija površine Meseca presudna za naša istraživanja.

Međutim, njega ne uveravaju snimci NLO koje je ispitivao i veruje da se oni verovatno mogu objasniti drugim pojavama.

Panov takođe kaže da je komunikacija između civilizacija u potpunosti moguća, ali ne mora uvek biti dvosmerna, jer su neke drevne civilizacije svoje znanje “prebacile” u neku vrstu kosmičkog oblaka, koji je mogao preživeti čak i izumiranje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike