Američki konvoj ušao u Siriju: 45 oklopnih vozila i kamiona sa municijom na severoistoku zemlje

14.03.2021

16:04

0

Autor: J.B.O.

SAD pojačale vojno priisustvo od početka ove godine

Američki konvoj ušao u Siriju: 45 oklopnih vozila i kamiona sa municijom na severoistoku zemlje
Copyright Promo/Ministarstvo odbrane

Američki konvoj sačinjen od vojnih vozila i nekoliko cisterni sa gorivom ušao je u sirijske pokrajine Hasaka i Dajr ez-Zor na severoistoku zemlje, javila je danas sirijska televizija.

Prema izveštaju, najmanje 45 oklopnih vozila i kamiona sa municijom ušlo je u Siriju.

Sirijska televizija navodi da su SAD vidno pojačale vojno prisustvo u Siriji od početka ove godine.

Od 2015. godine SAD su otvorile devet vojnih baza u severoistočnoj Siriji, od kojih su četiri nedaleko od naftnih polja u pokrajini Dajr ez-Zor, dok je pet u susednoj pokrajini Hasak.

U oktobru prošle godine u Siriju je poslato još 5.000 američkih vojnika, čiji je zadatak da pomognu Demokratskim snagama Sirije predvođenim Kurdima da se bore protiv Islamske države.

Da podsetimo, američka vojska izvela je krajem februara po nalogu predsednika Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji.

Poginulo je najmanje 17 osoba, saopštili su sirijski izvori. S druge strane, pripadnik proiranske milicije rekao je za AP da je nastradao jedan njihov član, a da je nekoliko ranjeno.

Vazdušni udar predstavlja odgovor na raketni napad na američke mete u Iraku i bio je ograničenih razmera, moguće da ne bi došlo do eskalacije.

– Po nalogu predsednika Bajdena, američka vojska je ranije izvela vazdušne napade na infrastrukturu koju koriste militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji – rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je naveo da će Bajden delovati u cilju zaštite američkih i koalicionih vojnika.

Pročitajte još:

– U isto vreme delovali smo na određeni način sa ciljem da dođe do deeskalacije ukupne situacije na istoku Sirije i u Iraku – dodao je Kirbi.

Rekao je tada da su u napadima uništeni mnogi objekti na graničnom kontrolnom punktu koje koriste proiranske grupe kao što su Kataib Hezbolah i Kataib Sajid al Šuhada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike