Poniženje u centru grada: U Tel Avivu pred izbore osvanula skulptura golog Netanjahua

17.03.2021

21:10 >> 20:25

0

Još nije poznato ko je autor statue koji je odlučio da se na ovaj način podsmehne premijeru Izraela

Poniženje u centru grada: U Tel Avivu pred izbore osvanula skulptura golog Netanjahua
Copyright Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Statua koja prikazuje premijera Izraela Benjamina Netanjahua kako urinira pojavila se u Tel Avivu nedelju dana pred izbore. Skulptura je postavljena na trg Habima u sredu ujutru, prenose izraelski mediji.

Netanjahu je predstavljen dok čuči u ćošku potpuno go, a identitet umetnika koji ju je izradio nije poznat, ali se pretpostavlja da se od postavljanja statue nalazio u blizini kako bi posmatrao reakcije prolaznika.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Skulpturu su posle nekog vremena sklonili radnici opštine, a policija je, pre nego što je uklonjena, pitala slučajne prolaznike imaju li ikakvu informaciju o onome ko ju je bez dozvole postavio na trg.

Statua koja je imala za cilj da ismeje Netanjahua izazvala je oprečne reakcije stanovnika Tel Aviva. Dok su je jedni fotografisali, drugi su vidno negodovali zbog nje.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Ovo nije prvi put da je premijer Izraela bio inspiracija umetnika. U decembru je policija uklonila statuu tešku šest tona koja je bila postavljena u blizini premijerove rezidencije, a koja je prikazivala demonstranta koji protestuje zbog Netanjahua, a i 2016. se njegova zlatna skulptura u prirodnoj veličini pojavila u centru Tel Aviva.

Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP

Obe ove skulpture pripisuju se izraelskom umetniku Itaju Zalaitu, koji je rekao da su one neka vrsta političkog protesta.

Pročitajte još

Najnovije “umetničko delo” izloženo je u Tel Avivu samo nedelju dana pred izbore na kojima će se odlučiti o Netanjahuovoj sudbini. Oni su zakazani za utorak, 23. mart, nakon što je u decembru odbio da odobri budžet svoje vlade za 2021. godinu, zbog čega se formirana koalicija raspala.

Ovo je četvrti put u dve godine da se u Izraelu održavaju parlamentarni izbori. Netanjahu je premijer ove zemlje od 2009. godine, a već se jednom našao na toj poziciji od 1996. do 1999. Njegov Likud je prema ispitivanjima javnog mnjenja najjača stranka, ali on mora da uđe u koaliciju s drugima kako bi imao najmanje 61 od 120 zastupnika u Knesetu, izraelskom parlamentu.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike