„Fajzer“ očekuje enormnu zaradu tek posle pandemije: Računaju da će revakcinacija morati da se obavlja svake godine?

18.03.2021

10:47 >> 11:11

0

Finansijski direktor kompanije nada se velikom prilivu novca

„Fajzer“ očekuje enormnu zaradu tek posle pandemije: Računaju da će revakcinacija morati da se obavlja svake godine?
Copyright Tanjug/AP Photo/Arnulfo Franco

Izjave finansijskog direktora „Fajzera” ukazuju na mogućnost da kompanija želi da vakcinu za kovid 19 pretvori u dugotrajnu okosnicu poslovnog modela. Njegova predviđanja uključuju drastično povećanje cena vakcina protiv koronavirusa koje bi se primale svake godine.

Dok je u toku masovna vakcinacija protiv koronavirusa i kraj pandemije se polako nazire, postavlja se pitanje – šta posle toga? Farmaceutska kompanija „Fajzer“, čini se, tada očekuje veliki priliv novca, piše Sputnjik.

Na globalnoj zdravstvenoj konferenciji „Barkliz” finansijski direktor kompanije „Fajzer“ Frenk D’Amelio izložio je plan kompanije za investitore koji podrazumeva drastično veću cenu vakcine protiv korone, čim vlade prestanu da budu primarni kupci njihovog cepiva, koje su zajednički proizveli sa nemačkom firmom “Biontek”.

– Na osnovu svega što smo videli do sada, verujemo da je sve verovatnije da će biti revakcinacije svake godine – rekao je D’Amelio, dodajući da će najverovatnije biti reč o jednoj dozi vakcine.

On je naveo da su dosad cene vakcina diktirale pre svega potrebe država da obezbede dovoljno doza za vakcinaciju celokupne populacije bez ikakvih troškova za građane, prenosi Sputnjik internešenel.

Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

– Kako budemo izlazili iz stanja pandemije, počeće da se pokreću normalne tržišne snage, normalni uslovi na tržištu. A faktori poput efikasnosti, sposobnosti, kliničke korisnosti, postaće veoma važni, i mi vidimo da je to, sasvim iskreno, značajna prilika za našu vakcinu iz perspektive potražnje, iz perspektive određivanja cena, s obzirom na klinički profil naše vakcine. Smatramo da se za nas stvara šansa kako prelazimo iz pandemije u endemiju – rekao je D’Amelio.

Kada bolest postane endemska, to znači da je prisutna ida nastavlja povremeno da se širi u delu populacije. To je u velikoj meri slučaj sa bolestima poput gripa, za koji se često preporučuje vakcinicija na godišnjem nivou.

Prošlog meseca D’Amelio je rekao analitičarima sa Volstrita da „Fajzer“ trenutno prodaje vakcinu za 19,5 dolara po dozi, ali je primetio da to nije normalna cena koju obično dobijaju za vakcinu, a koja iznosi oko 150, 175 dolara po dozi.

Pročitajte još

– Kada se udaljimo od pandemijskih cena, situacije u kojoj se trenutno nalazimo, dobijaćemo mnogo veću cenu – dodao je.

„Fajzer“ je prošle godine ostvario prihod od 15 milijardi dolara samo na proizvodima povezanim sa kovidom 19, dodao je D’Amelio.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike