Obruč se steže: Osma saradnica optužila Kuomoa za uznemiravanje, pozivi za ostavku stižu sa svih strana

20.03.2021

14:00 >> 14:28

0

Osim sa ženama koje tvrde da se nedolično ponašao prema njima, guverner Njujorka trenutno se nosi i sa slučajem zataškavanja broja mrtvih od koronavirusa

Obruč se steže: Osma saradnica optužila Kuomoa za uznemiravanje, pozivi za ostavku stižu sa svih strana
Copyright Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, Pool

Osma žena optužila je guvernera Njujorka za seksualno uznemiravanje. Alisa Makgrat (33), koja je trenutno zaposlena u kancelariji Endrjua Kuomoa tvrdi da je on zagledao u njenu košulju i da se nabacivao njoj i njenoj koleginici. Ona je prva trenutna saradnica koja je javno progovorila o njegovom nedoličnom ponašanju.

Makgratova je za “Njujork tajms” ispričala da joj je Kuomo na italijanskom rekao da je lepa, dok je nju i njenu koleginicu nazvao “mamama muvačicama”. Osim toga, pitao ju je zbog čega ne nosi burmu i raspitivao se o njenom razvodu.

Jedna od žena, koja je takođe njegova trenutna saradnica, optužila je Kuomoa da je pokušao da joj zavuče ruku ispod majice tokom susreta u njegovoj rezidenciji. Ona je želela da ostane anonimna, a Makgratova je otkrila da joj je upravo ova koleginica ispričala detaljno kako je izgledao taj susret s guvernerom, rekavši joj i da je Kuomo tražio od nje da ne priča o incidentu sa Makgratovom.

– Rekao joj je da baš meni ne kaže – rekla je Makgratova za pomenuti medij, istakavši da je Kuomo često okretao koleginice jedne protiv drugih.

Ona je opisala i niz neprijatnih interakcija sa guvernerom, a nekima od njih prisustvovala je neimenovana koleginica.

Tvrdnje koje je iznela Makgratova poklapaju se sa izjavama drugih žena koje su radile tamo, a koje su optužile Kuomoa da je stvarao neprijatnu i ponožavajući atmosferu na radnom mestu.

Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, Pool

– On ume da bude prijatan i da se ponaša prijateljski, ali kada se susret završi ostanete u čudu i ne možete da verujete da ste pričali sa guvernerom Njujorka – izjavila je Makgratova.

Početkom ove godine, pre nego što su žene počele da ga optužuju za uznemiravanje, Kuomo je navodno pitao ove dve žene da li planiraju da se “mešaju” sa muškarcima tokom puta u Floridu, nazvavši ih “mamama muvačicama”.

Makgratova je ispričala i da je Kuomo jednom prilikom zurio u njenu košulju komentarišući ogrlicu koju je imala dok joj je u svojoj kancelariji diktirao šta da napiše.

– Spustila sam glavu čekajući da počne da priča, ali on nije počeo. Zato sam pogledala gore i shvatila šta se dešava – bez ustručavanja je gledao u unutrašnjost moje košulje – rekla je ona.

Nekoliko najuglednijih zakonodavaca Njujorka pozvalo je Kuomoa da podnese ostavku zbog navoda žena koje ga optužuju za uznemiravanje, a početkom nedelje i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden rekao je da bi guverner trebalo da podnese ostavku ako se ove tvrdnje potvrde, istakavši da bi Kuomo u tom slučaju mogao da bude i krivično gonjen.

Tanjuug/AP Photo/Seth Wenig, Pool

Guverner Njujorka uporno poriče navode i ostaje pri tome da neće podneti ostavku, a istraga navedenih tvrdnji je u toku.

Zataškavanje broja mrtvih

Za to vreme u toku je i druga istraga. FBI i savezni tužioci Bruklina istražuju da li je Kuomova administracija bila umešana u prezentovanje netačnih podataka u vezi sa brojem umrlih od kovida 19 u staračkim domovima.

Istražitelji su kontaktirali sa advokatima Kuomovih pomoćnika, razgovarali sa višim zvaničnicima Ministarstva zdravlja i tražili da se na sud iz guvernerove kancelarije donesu dokumenti koji su u vezi sa navodnim prikrivanjem podataka.

Zdravstveni zvaničnici su ogorčeni zbog slučaja podataka o umrlim od koronavirusa u staračkim domovima, koje je država prošle godine dostavila Ministarstvu pravde, a istraga, koju nadgleda Istočni okrug Njujorka, otvorena je razgovorima sa članovima Kuomoove operativne grupe za koronavirus, dok se trenutno ispituju i Kuomo i njegovi najbliži saradnici.

Pročitajte još

U julskom izveštaju Ministarstva zdravlja pobrojana su imena samo onih koji su preminuli u svojim krevetima u staračkim domovima, dok su isključeni oni koji su umrli nakon što su prebačeni u bolnicu, čime je broj preminulih znatno umanjen, a ozbiljnost situacije zataškana.

Kuomoovoj administraciji trebalo je osam meseci da dostavi prave podatke, a njegova saradnica Melisa DeRosa snimljena je dok je pričala da izveštaj treba ublažiti kako bi se Donald Tramp, tadašnji predsednik SAD, sprečio da slučaj “pretvori u veliku političku utakmicu”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike