"Fajzer" razvio lek protiv koronavirusa: Vrši se prva faza ispitivanja medikamenta!

24.03.2021

11:42

0

Autor: J.B.O.

Pokazao je snažnu in vitro antivirusnu aktivnost protiv virusa COVID-19

"Fajzer" razvio lek protiv koronavirusa: Vrši se prva faza ispitivanja medikamenta!
Copyright Tanjug/Jens Buettner/dpa via AP)

Američka kompanija “Fajzer” saopštila je da se u SAD sprovodi prva faza ispitivanja leka protiv koronavirusa.

Lek, koji se uzima oralno, i čiji je radni naziv “PF-07321332”, pokazao je snažnu in vitro antivirusnu aktivnost protiv virusa COVID-19, kao i protiv drugih koronavirusa, što ukazuje na njegov potencijal pri upotrebi u lečenju virusa, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu.

– Borba sa pandemijom COVID-19 zahteva prevenciju vakcinom i ciljani tretman za one koji se zaraze virusom. S obzirom na način na koji virus mutira i kontinuirani globalni uticaj COVID-19, čini se verovatnim da će biti presudno imati pristup terapijskim opcijama i sada i van pandemije – izjavio je naučni direktor i predsednik kompanije “Fajzer” za svetska istraživanja, razvoj i medicinu Mikael Dolsten.

Prema njegovim rečima, lek “PF-07321332” može da bude potencijalna oralna terapija koja se može propisati kod prvih znakova infekcije, bez potrebe da se pacijenti hospitalizuju ili nalaze na intenzivnoj nezi.

Kompanija navodi da lek deluje tako što se inhibitori proteaze vezuju za virusni enzim čime sprečavaju umnožavanje virusa u ćeliji.

Pročitajte još:

Takođe, u toku je i ispitivanje leka “PF-07304814” koji se daje intravenski pacijentima obolelim od koronavirusa i trenutno je u toku i njegova prva faza ispitivanja na pacijentima koji se nalaze na bolničkom lečenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike