EU upozorava: Blokiraćemo izvoz vakcina "Astra Zeneke"! (VIDEO)

26.03.2021

06:51 >> 08:08

0

Ursula fon der Lajen upozorila je da će izvoz vakcina britansko-švedske kompanije biti blokiran dok ne isporuči doze koje je obećala EU

EU upozorava: Blokiraćemo izvoz vakcina "Astra Zeneke"! (VIDEO)
Copyright Tanjug/Andreas Arnold/dpa via AP

Lideri EU izrazili su frustraciju zbog ogromne nestašice ugovorenih isporuka vakcina “Astra Zeneke” protiv kovida 19, dok treći talas infekcija raste širom Evrope.

S obzirom na to da su programi vakcinacije daleko iza onih u Britaniji i Sjedinjenim Državama, predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen upozorila je da će izvoz vakcina britansko-švedske kompanije biti blokiran dok ne isporuči doze koje je obećala EU, prenosi Rojters.

– Kompanija mora da uhvati korak, mora da ispoštuje ugovor koji ima sa evropskim državama članicama, pre nego što ponovo počne da se bavi izvozom vakcina – rekla je Fon der Lajenova sinoć na konferenciji za novinare.

Naime, od 300 miliona doza koje treba da budu isporučene zemljama EU do kraja juna, “Astra Zeneka” pokušava da isporuči samo 100 miliona.

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da EU u rešavanju problema sa Velikom Britanijom i izvozom vakcina teži postizanju rešenja koje bi zadovoljilo obe strane.

– U odnosu na Britaniju, želimo “vin-vin” situaciju, želimo da delujemo politički razumno – poručila je Merkelova u četvrtak, nakon video-konferencije Evropskog saveta.

Nemačka kancelarka je naglasila da je pitanje vakcina veoma složeno, pošto je s jedne strane potrebno ispoštovati globalne lance snabdevanja bez protekcionizma, ali da Unija mora da zaštiti i svoje građane, pošto je uspešna imunizacija izlaz iz  krize prouzrokovane pandemijom, navodi agencija.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike