Najnoviji podaci pokazali: "Fajzerova" vakcina efikasna 91,3 odsto!

01.04.2021

13:34

0

Autor: J.B.O.

Rezultati su mereni od sedam dana do šest meseci posle primanja druge doze cepiva

Najnoviji podaci pokazali: "Fajzerova" vakcina efikasna 91,3 odsto!
Copyright (AP Photo/Darko Vojinovic)

Kompanije “Fajzer” i “Biontek” koje proizvode vakcinu protiv koron virusa danas su objavile ažurirane podatke o efikanosti ovog cepiva.

Na osnovu 927 simptomatskih slučajeva praćenih u okviru treće faze kliničkih ispitivanja do 13. marta 2021. godine, vakcina je pokazala efikasnost od 91,3 odsto, a rezultati su mereni od sedam dana do šest meseci posle primanja druge doze cepiva.

Vakcina je, prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, pokazala stoprocentnu efikasnost u zaštiti protiv teške kliničke slike, dok je prema Američkoj agenciji za lekove vakcina u ovom slučaju efikasna 95,3 procenta.

Izvršni direktor “Fajzera” Albert Burla je rekao da ažurirani rezultati, koji uključuju podatke o ispitivanju na više od 12.000 ljudi vakcinisanih najmanje šest meseci, omogućavaju “Fajzeru” i “Bionteku” da podnesu zahtev za dobijanje punog odobrenja u SAD.

Pročitajte još:

– Visoka efikasnost vakcine uočena je šest meseci nakon druge doze i protiv varijante virusa koja je rasprostranjena u Južnoj Africi i pruža dodatno poverenje u ukupnu efikasnost našeg cepiva – rekao je Albert Bourla, predsednik i izvršni direktor kompanije “Fajzer”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike