Hanter Bajden se i dalje pere od optužbi za malverzacije u ukrajinskoj kompaniji, ali priznaje da je novac trošio na drogu i alkohol

04.04.2021

07:01 >> 09:19

0

Sin trenutnog predsednika Amerike u memoarima je pokušao da skine ljagu sa očevog imena

Hanter Bajden se i dalje pere od optužbi za malverzacije u ukrajinskoj kompaniji, ali priznaje da je novac trošio na drogu i alkohol
Copyright Hanter Bajden CBS This Morning/Printscreen Youtube

Sin predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, Hanter, napisao je memoare „Divne stvari“, koji će biti objavljeni 6. aprila, a u kojima je otkrio na šta je potrošio novac koji je zaradio u ukrajinskoj gasnoj kompaniji „Burizma“.

„Vašington post“ došao je do ovih memoara pre objavljivanja, pa je na ovom portalu objavljen tekst u kom se navodi da je pomenuti novac potrošen na – drogu i alkohol.

„Predsednikov sin piše da je novac potrošen na njegovu zavisnost od alkohola i droga od kojih pati ceo život, a koja je konstatno uništavala njegove odnose sa porodicom i karijeru“, navodi pomenuti medij, koji je objavio i jedan odlomak iz knjige.

– Samo u poslednjih pet godina raspao mi se brak, koji je trajao 20 godina, naslanjali su mi pištolj na lice, u jednom trenutku sam potpuno nestao, živeo sam u motelu u kom je noćenje koštalo 59 dolara, uplašio sam svoju porodicu više nego sebe – piše Hanter, koji je u „Burizmi” bio zaposlen kao savetnik rukovodstva, za šta je dobijao 50.000 dolara mesečno.

Pristalice bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa optužuju ga da je oca zloupotrebio za lobiranje, dok aktuelnog predsednika optužuju da je vršio pritisak na ukrajinske vlasti da smene državnog tužioca Viktora Šokina koji je vodio istragu protiv „Burizme“. Republikanci su tvrdili da je mladi Bajden dobio posao bez obzira na to što nema iskustva u naftnoj oblasti, pa se Hanter u memoarima osvrnuo i na ove navode, istakavši da se ne bi ponovo zaposlio u ovoj kompaniji da može da vrati vreme i da ne smatra da je bilo šta neetično u činjenici da je počeo da radi za nju u vreme kada je njegov otac bio potpredsednik SAD.

CBS Sunday Morning/Printscreen Youtube

– Da li sam napravio grešku prihvativši mesto u rukovodstvu ukrajinske gasne kompanije? Ne. Da li sam napravio lošu procenu? Ne. Da li bih to opet uradio? Ne. Nisam uradio ništa neetično. Znajući sve to sada – ne, ne bih ponovo prihvatio ponudu – napisao je on, citirajući česte napade Donalda Trampa na njegovog oca i ističući da je to mnogo naškodilo Bajdenovoj kampanji.

Bajden piše i da ga je privukao petocifreni iznos koji mu je bio ponuđen nakon poslova koje je odbio kako bi mogao da provodi više vremena sa svojim bratom Boom, kojem je dijagnostikovan rak mozga.

– Moj petogodišnji posao u upravnom odboru „Burizme” u krajnjoj liniji vuče korene, kao i mnogo toga u mom životu u to vreme, iz okolnosti vezanih za tešku bolest mog brata. Boovi zdravstveni problemi nisu me podstakli da uradim nešto što inače ne bih – piše on i naglašava da je velikodušnu ponudu dobio u „posebno neočekivanom trenutku”, kad ga je bratova bolest odvratila od drugih poslova.

– Ne kažem da ne bih prihvatio „Burizminu” ponudu da se Bo nije razboleo – novac je pomogao u odluci – napisao je Hanter.

Bajden tvrdi da je osnivač „Burizme” Nikolaj Zločevskij 2014. godine hteo „da namami više američkih i evropskih investitora, i kako bi proširio svoje poslovanje i kako bi Zapadu pokazao solidarnost”, zbog čega mu je njegov poslovni partner Devon Arčer predložio da pozive njega i Bajdena u odbor.

Džozef Bajden AP Photo/Andrew Harnik

Bajden je izgradnju ukrajinskih preduzeća kao što je „Burizma”, kako kaže, smatrao „bedemom” protiv ruskog zadiranja u suverenitet države, tvrdeći da je Rusija pokušala da otme ovu kompaniju zbog gasa.

– Jednu stvar sam znao. „Burizma” se suprotstavljala direktnim interesima najopasnijeg čoveka na svetu – Vladimira Putina. Da sam morao da biram stranu – i da mi je rečeno da ću biti plaćen da izaberem stranu – ponovo bih izabrao istu, radije nego da podržim osobu s kojom se predsednik Tramp udružio – navodi se u memoarima.

Hanter je priznao i da smatra da je moguće da mu ovaj posao ne bi bio ponuđen da se nije prezivao Bajden.

– Nema sumnje da je moje prezime poželjna stavka. To je uvek bio slučaj – da li mislite da, u slučaju da neko od Trampove dece traži posao van biznisa svog oca, njegovo ime ne bi ušlo u kalkulaciju? – piše on.

Ipak, on priznaje da mu je žao što je visoka plata koju je dobio od „Burizme” doprinela njegovom problemu sa narkoticima.

Pročitajte još

– Plata se pretvorila u opasno sredstvo. Omogućila mi je da trošim nepromišljeno, opasno, destruktivno. Ponižavajuće. I to sam i radio – piše on.

Bajden i Arčer počeli su da rade u „Burizmi” u aprilu 2014. Hanter tada nije znao jezik svog poslodavca i nije imao iskustva u oblasti u kojoj se zaposlio, piše „Foks njuz”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike