O njihovim odlukama pričao je ceo svet: Holivudske zvezde koje su primile pravoslavlje (FOTO)

06.04.2021 | 06:59 >> 08:50

Autor: Mussab Al Shukeir

Mi vam predstavljamo sedam poznatih američkih glumaca koji su ili primili pravoslavlje ili su od svog rođenja pripadali ovoj veri

Copyright Ilustracija Profimedia

Kada god neko promeni religiju, to naiđe, sa jedne strane na osudu, a sa druge na podršku okoline, naravno, u zavisnosti i od okolnosti zašto se neko rešio da načini tako veliki korak. Ali, kada to uradi neko ko je svetski poznat, pogotovo ako dolazi iz američke glumačke industrije, onda i odjek bude takav – svetski.

Mi vam predstavljamo sedam poznatih američkih glumaca koji su ili primili pravoslavlje ili su od svog rođenja pripadali ovoj veri.

1) Tom Henks

Čuveni holivudski glumac je primio pravoslavlje u zrelom dobu. Odluku o promeni vere doneo je posle svoje druge svadbe, kada se 1988. oženio glumicom Ritom Vilson.

Copyright Tom Henks Printscreen ,,Today”

Ona ima bugarsko i grčko poreklo, i ispoveda pravoslavlje (pripada Grčkoj crkvi). Henks je u više navrata rekao da je venčanje obavljeno u istom hramu gde je Rita nekada krštena. I deca iz njihovog braka su takođe krštena u grčkoj crkvi. Cela porodica Henks posećuje pravoslavni hram u Los Anđelesu. Američki glumac je u decembru 2019. godine dobio i grčko državljanstvo.

On je u februaru 2016. godine posetio ruski pravoslavni hram Svete Trojice na Antarktiku, gde se pomolio i popeo na zvonik. Đakon ovog hrama Maksim Gerb rekao je za Henksa da je to „veoma otvoren i dobronameran čovek“.

2) Džejms Beluši

Beluši je potomak albanskih emigranata.

Copyright Profimedia

On je takođe pravoslavni hrišćanin (Albanska crkva). Posećuje pravoslavne hramove u SAD, a 2009. godine je dobio državljanstvo Albanije.

3) Keri Hirojuki Tagava

Američki glumac japanskog porekla je poznat uglavnom po ulogama zločinaca u holivudskim filmovima („Mortal Kombat“, „Dozvola za ubistvo“, „Planeta majmuna“).

Copyright Profimedia

Kršten je 2015. godine u Moskvi, u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Na krštenju je dobio pravoslavno ime Pantelejmon. Godinu dana kasnije je dobio i rusko državljanstvo. Kaže da je obe odluke doneo samostalno, posle dužeg razmišljanja.

– Ja ne pratim novi trend. Ja pratim moje srce. Nije lako doneti takvu odluku ni u Americi, niti bilo gde drugde u svetu. Ovo je za mene novi izazov – rekao je Tagava na konferenciji za novinare povodom premijere filma „Jerej-san: Ispovest samuraja“.

4) Šouni Smit

Američka pevačica i glumica, zvezda filmova i serija „Bez ljutnje molim“, „Slagalica strave“, „Armagedon“, odrasla je u američkoj protestantskoj porodici.

Copyright Profimedia

Prešla je u pravoslavlje 2014. godine. Čak je htela da snimi i dokumentarni film „Pravoslavlje: Priča o ljubavi“ gde bi prikazala kako je vera uticala na promenu njenog života, prenosi Russia Beyond.

Pročitajte još:

Američki mediji su pisali o tome kako su autori filma „planirali da putuju širom SAD i možda u Rusiju, da prikažu različite pravoslavne hrišćane, njihove zajednice i varijacije njihove vere, i da razgovaraju sa novoobraćenima o tome kako su i zašto primili pravoslavlje“.

Jedan od junaka filma se seća kako mu je Šouni pričala koliko želi da pokaže ljudima da u ovome svetu još uvek postoji nada. Film još uvek nije završen.

5) Mila Jovović

Poznata holivudska glumica je rođena u Kijevu. U mladosti se preselila u SAD, ali se ponosi svojim poreklom i odlično govori ruski.

O svojoj veri je rekla sledeće: „Ja sam rođena kao pravoslavna Ruskinja, ali idem u svaku crkvu gde osećam prisustvo ljubavi i duha“.

Mila je 2015. godine svoju mlađu ćerku Dašijel krstila u Spaso-Preobraženskom pravoslavnom hramu u Los Anđelesu.

6) Dženifer Aniston

Ova čuvena glumica ima grčko poreklo i pripada Grčkoj pravoslavnoj crkvi, ali u Los Anđelesu posećuje i ruski Spaso-Preobraženski hram.

Copyright Dženifer Aniston Profimedia

Njen kum je prijatelj njenog oca Teli Savalas, takođe glumac grčkog porekla.

7) Džonatan Džekson

Džekson kaže da je rođen u porodici adventista sedmog dana, s tim što su roditelji počeli da se udaljavaju od tog pravca kada je imao oko devet godina. Već kao tinejdžer u Los Anđelesu počeo je samostalno da proučava hrišćansku literaturu i da razmišlja o duhovnom životu.

Copyright Profimedia

Posle dužeg perioda razmišljanja i posećivanja hramova raznih konfesija konačno je zaključio da mu je najbliže pravoslavlje: „Shvatio sam da sam sanjao pravoslavnu crkvu daleko pre nego što sam je posetio. Bio sam zatim i u drugim pravoslavnim hramovima, i oni su se samo malo razlikovali od onoga što sam video u snu“, rekao je Džekson.

U pravoslavlje je prešla i njegova supruga, po nacionalnosti Italijanka. Džekson je napisao knjigu o vezi između vere i stvaralaštva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam