Preminuo teolog Hans Kung: Do poslednjeg trenutka se borio za reformu Katoličke crkve

07.04.2021

12:55 >> 12:56

0

U svojim knjigama i predavanjima promovisao je dijalog između svetskih religija

Preminuo teolog Hans Kung: Do poslednjeg trenutka se borio za reformu Katoličke crkve
Copyright Profimedia

Hans Kung, jedan od najpoznatijih teologa zagovornika reforme Katoličke crkve, umro je u utorak u jugozapadnom nemačkom gradu Tubingenu u 93. godini života.

Kungovu smrt potvrdila je Nađa Dornis, portparol Fondacije “Global Ethic” u Tubingenu. Kung je preminuo u snu, rekla je ona.

Pročitajte još:

– S Hansom Kungom izgubili smo harizmatičnog i ljudski impresivnog utemeljitelja fondacije i vizionarskog organizatora za pravedniji i mirniji svet – rekao je predsednik fondacije Eberhard Stilc.

– Bila mi je i ostaje mi velika čast nastaviti njegov rad u fondaciji – dodao je.

Zbog protivljenja doktrini o papinoj nepogrešivosti Kung je 1979, za vreme pape Ivana Pavla II, izgubio dozvolu da predaje katoličku teologiju.

Nakon toga je ovaj profesor teologije više puta kritikovao papu, a jednom prilikom je crkvu uporedio s diktaturom. Zahtevao je ukidanje celibata za sveštenike i jačanje uloge laika, zbog čega je bio uticajan kod liberalnih katolika.

U svojim knjigama i predavanjima promovisao je dijalog između svetskih religija. Poslednjih godina Kung se povukao iz javnosti zbog pogoršanog zdravlja. Takođe, bolovao je i od Parkinsonove bolesti, što je objavio u svojoj autobiografiji.

Rođen je 19. marta 1928. u švajcarskom mestu Surse.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike