Kakvo to čudo niče u Norveškoj? Metro stanice od kojih zastaje dah (FOTO)

07.12.2020

14:01

0

Autor: A. B.

Stanice će imati glatke sjajne površine, projektovane tako da reflektuju svetlost na okruženje

Kakvo to čudo niče u Norveškoj? Metro stanice od kojih zastaje dah (FOTO)
Copyright Pixabay

“Zaha Hadid Architects” i “A-Lab” proglašeni su pobednicima na konkursu za dve nove metro stanice u Oslu. Stanice, Fornebu Senter i Fornbuporten, trebalo bi da budu deo nove linije Osne Fornebubanen, povezujući glavnu postojeću železničku petlju sa Forneb Senter-om, velikim tržnim centrom u gradu.

Ovaj skandinavski grad je zabeležio značajan rast u poslednjih 15 godina. Očekuje se doseljavanje više od 80.000 stanovnika, do 2040. godine. Ovaj urbani rast će na kraju obuhvatiti 6.000 novih domova, a samim tim i kulturni i korporativni razvoj koji će podržati 25.000 novih radnih mesta.

Bez vakcine protiv korone nema zaposlenja?!
Amerika sprema nove sankcije Kini?

Stanice će imati glatke sjajne površine, projektovane tako da reflektuju svetlost na okruženje. Na severnom ulazu nalaziće se paviljon i trg pravougaonog oblika, dok će se na južnom kraju nalaziti ovalna nadstrešnica postavljena u parku. Osvetljenje unutar stanica metroa menjaće se prema dobu dana, kako bi se “poboljšalo raspoloženje putnika”.

Stanica Fornebu Senter posebno imitira čuvene fjordove i kanjone, sa pseudo-prirodnim pejzažom koji stvara „džepove“ za javno okupljanje. U letnjim mesecima ovo područje će biti središte za ljubitelje sunca. U hladnijim mesecima dočaraće se zimski pejzaž.

Nasuprot tome, stanica Fornebuporten utiče direktno na svoje urbano okruženje. Gledajući južno od stanice, posetioci će pronaći pravougaoni paviljon i javni trg koji se besprekorno uklapaju u geometriju okoline. Na severu se stanica pretvara u javni park sa paviljonom ovalnog oblika.

Ostali planirani objekti uključuju Novi akvarijum (projekat londonskog studija Haptic) koji će imati valovitu krovnu kupolu. Studio Haptic takođe, radi na projektu novog održivog aerodroma, u saradnji sa Nordic Office of Architecture. Projekat „najvećeg aerodroma na svetu“ trebalo bi da bude završen 2020. godine. Izgradnja linije metroa Fornebubanen započet je 2020. godine, a trebao bi da bude završen do 2025. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Arhitekton

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike