"Božja ruka": Fotografija iz bolnice u Brazilu koja je obišla svet (FOTO)

10.04.2021

06:46 >> 23:50

0

Udaljenost zbog pandemije nametnula je osećaj usamljenosti, a on je posebno izražen kod pacijenata u bolnici

"Božja ruka": Fotografija iz bolnice u Brazilu koja je obišla svet (FOTO)
Copyright Profimedia

Semei Araujo Cunha… Ime medicinske sestre iz Brazila koje je ovih dana čuo ceo svet.

“Ništa potresnije, a lepše nisam odavno videla”, “Humanost na delu”, “Biti čovek je, ipak, najvažnije”, “Bravo, u ovako teškim vremenima ljudskost nije nestala”, samo neki od mnogobrojnih komentara ispod fotografije iz bolnice u Brazilu koja kruži društvenim mrežama i koju su objavili brojni svetski mediji.

Naime, ova medicinska sestra poželela je da uteši pacijentkinju koja je bila na respiratoru, da joj ublaži patnju i bol.

Tada joj je pala na pamet ideja dve lateks rukavice napuni toplom vodom, te stavi ruku pacijentkinje između njih kako bi joj stvorila osećaj da je neko drži za ruku.

-Sve za toplinu, utehu i brigu za pacijenta. Nije dovoljno biti profesionalac, moraš biti empatičan čovek, dobro je da srce progovori. Ovo je čin naklonosti, humanizacije, da pacijent ima osećaj da ga neko drži za ruku, navela je Semei.

Udaljenost zbog pandemije nametnula je osećaj usamljenosti, a on je posebno izražen kod pacijenata u bolnici. Sami su suočeni sa bolešću i ne mogu da imaju kontakt sa svojim voljenima.

-To je veoma tužno i srceparajuće za sve. Stacionari, intubirani, bez kontakta sa porodicom, bez kontakta sa bilo kim. Ko god razgovara, to je samo putem mobilnog telefona i video poziva, i nema bliskosti. Oni ne mogu da primaju posete, te pacijenti postaju ranjivi. Bolest je veoma depresivna i ove rukavice mnogo pomažu, objasnila je Semei.

Kako je sama objasnila, na ideju je došla sa svojom koleginicom, videvši u medicinskom priručniku ovo inventivno rešenje za slučajeve kada su pacijentu izuzetno hladne ruke, a potrebno mu je izmeriti saturaciju. Ova tehnika je postala poznata kao “mala ruka”.

Nakon što je fotografija postala viralna i obišla društvene mreže na kojima ljudi odaju priznanje za humani čin, nazvana je “Božja ruka”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike