Nazire li se kraj pandemije? Direktor SZO obelodanio: Kontrola nad kovidom za par meseci uz poštovanje mera!

12.04.2021

16:24 >> 16:45

0

Autor: J.B.O.

Pad broja novih infekcija i smrtnih slučajeva tokom prva dva meseca godine pokazuje da se ovaj virus i njegove mutacije mogu zaustaviti

Nazire li se kraj pandemije? Direktor SZO obelodanio: Kontrola nad kovidom za par meseci uz poštovanje mera!
Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek,

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus poručio je danas da problem sa pandemijom COVID-19 nije još rešen, ali da može da se stavi pod kontrolu za nekoliko meseci proverenim merama u zaštiti javnog zdravlja.

Rojters prenosi da je Tedros na današnjoj konferenciji za novinare saopštio da i u SZO željno očekuju da se društva i ekonomije ponovo otvore, a putovanja i trgovina nesmetano nastave, ali da su trenutno jedinice za intenzivnu negu bolnica u mnogim zemljama preplavljene i da ljudi umiru i da je to u potpunosti moguće izbeći.

– Pandemija COVID-19 daleko je od svog kraja, ali imamo mnogo razloga za optimizam. Pad broja novih infekcija i smrtnih slučajeva tokom prva dva meseca godine pokazuje da se ovaj virus i njegove mutacije mogu zaustaviti – naglasio je direktor SZO, navodi agencija.

Tedros je rekao i da se povećani prenos ove infekcije u najvećoj meri odvija zbog zbunjenosti i nedoslednosti u sprovođenju mera za zaštitu javnog zdravlja.

Svetska zdravstvena oragnizacija je otkrila i šta je najverovatniji scenario nastanka koronavirusa.

U zajedničkoj studiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Kine o poreklu COVID-19 navodi se da je prenos virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario nastanka bolesti i da je veoma mala verovatnoća da je reč o propustu u laboratoriji, prenosi AP nacrt izveštaja u koji je imao uvid.

Pročitajte još:

Agencija navodi da je danas dobila zasad poslednju verziju izveštaja SZO od diplomate sa sedištem u Ženevi koji nije želeo da bude identifikovan jer nije bio ovlašćen da daje informacije pre zvaničnog objavljivanja.

Još nije poznato da li će izveštaj biti menjan pre objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, prenosi AP.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike