Predsednik Brazila pod istragom: Za koronavirus rekao da je "mali grip"

14.04.2021

09:15

0

Bolsonaro je kritikovan zbog svog odnosa prema pandemiji virusa

Predsednik Brazila pod istragom: Za koronavirus rekao da je "mali grip"
Copyright Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Brazilski Senat pokrenuo je istragu o načinu na koji se predsednik Žair Bolsonaro odnosio prema epidemiji koronavirusa. Istraga bi mogla da otvori mnoga pitanja, uključujući i mogućnost da se Bolsonaro optuži za kršenje zakona.

Lider većine u Senatu Rodrigo Pačeko izjavio je da bi kongresna istraga o postupanju federalnih vlasti tokom pandemije mogla paralelno da bude vođena sa istragom o raspodeli federalnih sredstava lokalnim samoupravama, prenosi Rojters.

Bolsonaro je kritikovan zbog svog odnosa prema pandemiji virusa, za koga je na početku kazao da je “mali grip” i od početka ignorisao savete zdravstvenih stručnjaka da maske treba da se nose, a poštuju mere zaključavanja.

Pročitajte još:

Za ranije pokušaje da se pokrene istraga protiv njega, Bolsonaro je okrivio poslanike, međutim Vrhovni sud je prošle nedelje presudio da dovoljan broj senatora podržava istragu i da ona može da se pokrene.

Zbog širenja novog, zaraznijeg i smrtonosnijeg soja korona virusa poznatog kao P1 ili “brazilski soj”, medicinske ustanove u mnogim delovima Brazila su dovedene do “ivice pucanja sistema”.

Medicinski stručnjaci već nedeljama zahtevaju uvođenje lokdauna na teritoriji cele zemlje zbog porasta broja zaraženih, kao i onih koji imaju najtežu kliničku sliku. Iako je zemlja u vrhu liste po broju preminulih, od početka epidemije Brazil nijednom nije bio u potpunom lokdaunu. Ove restriktivne mere bile su uvedene u pojedinim delovima zemlje i prema oceni stručnjaka imale su pozitivan učinak.

Samo u toku jučerašnjeg dana u Brazilu je priminulo još 3.808 kovid pacijenata, a od početka pandemije više od 358 hiljada.

I pored ovih zastrašujućih brojki u nejvećim gradovima Brazila ublažene su mere pa su tako u Sao Paolu otvorene škole, dok je Rijo dozvolio otvaranje bašti i kafića. Čak je i Kancelarija Ujedinjenih nacija u Brazilu zatražila od vlasti da se uvedu ograničenja kretanja, upozoravajući da povećanje stope smrtnosti i odsustvo nacionalnog plana vode zemlju u katastrofu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike