Hitan poziv: Putin i Bajden razgovarali telefonom o pokušaju atentata na Lukašenka!

19.04.2021

11:28 >> 12:50

0

Autor: J.B.O.

Peskov nije želeo da odgovori na pitanje da li je Bajdenova administracija na neki način umešana u organizaciju atentata

Hitan poziv: Putin i Bajden razgovarali telefonom o pokušaju atentata na Lukašenka!
Copyright Ilustracija

Ruski i američki predsednik, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarali su telefonom o pokušaju atentata na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Da, jesu – odgovorio je kratko Peskov novinarima.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li je Bajdenova administracija na neki način umešana u organizaciju atentata.

Kazao je da su specijalne službe “objavile sve informacije koje mogu da budu objavljene”.

Osumnjičeni za pripremu puča u Belorusiji planirali su da opljačkaju i prisvoje imovinu predsednika Aleksandra Lukašenka, a u samoj zemlji su hteli da organizuju „demokratiju prema iskustvu Poljske“, saopštio je FSB.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) u subotu je saopštila da je uhapsila dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i da tom prilikom izvrše atentat na beloruskog lidera. Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – belorusko i američko.

S tim u vezi, na televiziji Rusija 1 objavljen je snimak na kojem Feduta i Zenkovič razgovaraju o detaljima državnog udara tokom kojeg je planirano ubistvo Lukašenka, blokada pripadnika beloruskih specijalaca OMON i zauzimanje ključnih objekata u centru Minska, uključujući radio-stanicu i televiziju.

– Primarni zadatak je likvidacija glavnog. Drugi zadatak je blokiranje unutrašnjih trupa, pripadnika beloruskih specijalaca OMON. Treći zadatak je zauzimanje nekoliko simboličnih objekata u centru grada, uključujući radio-stanicu, televiziju, kako bismo mogli da pročitamo obraćanje narodu – rekao je Zenkovič.

Pročitajte još:

Feduta je dodao da još najmanje 30 ljudi mora da bude internirano bukvalno u prvom satu.

– Vršilac dužnosti premijera automatski postaje vršilac dužnosti predsednika, stoga mora da bude interniran – objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike