Ministar prekršio epidemiološke mere otišavši na odmor: Građani zahtevaju da podnese ostavku

31.12.2020

17:00 >> 12:45

0

Na društvenim mrežama ga krive jer se nije pridržavao preporuka sopstvene vlade, a kada je otkriveno da je pokušao da prikrije odlazak iz zemlje, izazvao je

Ministar prekršio epidemiološke mere otišavši na odmor: Građani zahtevaju da podnese ostavku
Copyright Pixabay

Ministar finansija Ontarija Rod Filips naišao je na kritike nakon što je otišao na dvonedeljni odmor na Karibe. Sada mnogi zahtevaju da podnese ostavku jer se nije pridržavao epidemioloških mera koje je donela njegova vlada, a koje se odnose na ograničenje putovanja, uz naznaku da su dozvoljena samo ona koja su neophodna.

Kad su mediji počeli da pišu o ovom slučaju, oglasio se i premijer Ontarija Dag Ford, koji se pravdao da nije znao da Filips planira da putuje i priznao da je u jednom trenutku saznao da on nije u zemlji, ali da nije zahtevao od njega da se odmah vrati u Kanadu.

Pročitajte još

– Čuli smo se nakratko i priznao mi je da nije u zemlji – rekao je Ford novinarima u sredu, ističući da je bio “izuzetno razočaran” ministrovom odlukom da putuje “u vreme kad je od svakog stanovnika Ontarija traženo da podnese ličnu žrtvu”.

Iako je i dalje u Sent Bartsu, odmaralištu na Karibima, Filips je u saopštenju istakao da “duboko” žali zbog svog prazničkog putovanja, priznajući da je napravio grešku i izvinjavajući se zbog svog postupka.

– Na putovanje koje sam sam platio otišao sam 13. decembra, kada je završena zakonodavna sednica – piše u saopštenju, u kom je naglasio i da “trenutno organizuje povratak u Ontario”, kao i da će odmah po dolasku otići u dvonedeljni karantin.

Njegovo priznanje usledilo je tek nakon spekulacija da on nije u Kanadi, u kojoj su zdravstveni zvaničnici izneli jasan stav o “nepotrebnim” putovanjima tokom pandemije koronavirusa.

Kako bi prikrio svoj odlazak iz zemlje, Filips je na Tviteru za vreme odmora objavljivao unapred napravljene fotografije koje su nastale prilikom poseta lokalnim preduzetnicima, a na svakoj od njih nosio je istu odeću. Osim toga, na Badnje veče na istoj društvenoj mreži objavio je video u istom odelu, u kom je izrazio žaljenje što mnogi Kanađani ne mogu porodično da se okupe tokom praznika.

Tokom video-konferencije koja je održana 16. decembra, Filips je iza sebe imao veštačku pozadinu, dok su se tokom njegovog uključenja čuli talasi, što je na Tviteru obelodanila opoziciona Liberalna partija.

Dok je ministar finansija uživao na Karibima, Ontario je doneo odluku o zatvaranju, koja je stupila na snagu 26. decembra, a u isto vreme pooštrena su i pravila o putovanjima koja nisu neophodna. Pravdajući svoj postupak, Filips je izjavio da bi “otkazao put” da je znao da će provincija Ontario ponovo biti zatvorena.

Veliki broj građana na Tviteru je izrazio negodovanje zbog njegovog ponašanja i zbog toga što se nije pridržavao odluka sopstvene vlade, dok je kolumnista “Globa” i “Mejla” Piter Skouen insistirao da ministar podnese ostavku. Liderka Nove demokratske partije Andrea Horvart takođe je tražila da se on smeni, nazivajući ovu situaciju “sramnom” i kriveći premijera Forda što nije reagovao kada je saznao za ministrov odlazak iz zemlje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike