Još jedan veliki korak za čovečanstvo! Rover na Marsu prvi put napravio kiseonik (VIDEO)

22.04.2021 | 09:13 >> 10:56

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

U prvom pokušaju MOXIE je napravio pet grama kiseonika, što je dovoljno da astronaut diše deset minuta tokom normalnih aktivnosti

Copyright Tanjug/ NASA/JPL-Caltech via AP)

Rover NASA “Prezervans” transformisao je ugljen-dioksid iz Marsove atmosfere u kiseonik. Ovo je prva transformacija urađena na drugoj planeti, saopštila je NASA.

Džim Rojter, jedan od pomoćnika direktora u NASA, izjavio je: – Ovo je ključan prvi korak ka pretvaranju ugljen-dioksida u kiseonik na Marsu.

Astronautima koji budu išli u misiju na Mars to će pomoći, jer neće morati da sa sobom nose velike količine kiseonika kako bi uspeli da se vrate na Zemlju.

Eksperiment se dogodio 20. aprila, a NASA se nada da će naredne verzije eksperimentalnog materijala pomoći da jednog dana i čovek koristi transformisani kiseonik sa Marsa.

Eksperiment je urađen pomoću Mars oksidžen in-situ rizors jutulizejšn eksperimenta (MOXIE), što je kutija veličine akumulatora i nalazi se na prednjem delu rovera.

Pročitajte još

Koristi struju i hemijske procese kako bi razdvojila molekule ugljen-dioksida, praveći kiseonik, sa jedne strane, i ugljen-monoksid, sa druge.

U prvom pokušaju MOXIE je napravio pet grama kiseonika, što je dovoljno da astronaut diše deset minuta tokom normalnih aktivnosti.

Rover je sleteo na Crvenu planetu 18. februara, a već nekoliko dana kasnije NASA je prikazala snimke.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

TAGOVI: