Trudna ubila oca, majku, braću i još četvoro: Ni bebu nije poštedela, sada je čeka smrtna kazna (VIDEO)

25.04.2021

08:49 >> 09:09

0

Šabnab je optužena da je 15. aprila 2008. godine ubila sedam članova porodice - oca, dva brata, majku, snahu, rođaka (14) i nećaka, koji je bio desetomese?

Trudna ubila oca, majku, braću i još četvoro: Ni bebu nije poštedela, sada je čeka smrtna kazna (VIDEO)
Copyright printscreen/youtube/CRUX

Indijka Šabnam bi uskoro mogla da bude prva žena pogubljena u toj zemlji od 1955. godine, javlja CNN.

Šabnab je optužena da je 15. aprila 2008. godine ubila sedam članova porodice – oca, dva brata, majku, snahu, rođaka (14) i nećaka, koji je bio desetomesečna beba.

Ovaj slučaj je bio udarna vest u Indiji – ne samo što je Šabnam ubila sedam članova svoje porodice već i zato što je bila osam nedelja trudna u to vreme.

Šabnam i njen ljubavnik Salem su proglašeni krivim za višestruko ubistvo i osuđeni na smrt vešanjem.

Ukoliko bude izvršena egzekucija, Šabnam, koja se kao i Salem u sudskim spisima vodi po imenu, biće prva žena nad kojom je izvršena smrtna kazna od 1955. godine.

Dok čeka izvršenje kazne, advokati Šabnam pokušavaju da zaustave izvršenje i tvrde da je i ona žrtva, takođe.

Advokat Šreja Rastogi kaže da je klijentkinja, koja nikada nije priznala zločin, žrtva patrijarhalnog društva koje stavlja društveni status – kaste – na prvo mesto.

 

Takođe, prema zakonu, ako je više osoba osuđeno na smrt u istom slučaju, oni moraju biti pogubljeni zajedno. Dakle, Šabnam i Salem mogu biti obešeni tek nakon što oboje iscrpe sve svoje zakonske mogućnosti.

NASTAVNICA MONSTRUM

Šabnam, pripadnica muslimanske zajednice Saifi, živela je u selu u zapadnom delu Utar Pradeša. Diplomirala je engleski i geografiju, a radila je kao radila nastavnica u vladinoj školi. Njena porodica se, inače,  protivila njenoj vezi sa Salemom.

Prema podacima iz tužilaštva Šabnam je u noći između 14. i 15. aprila ubila šest članova svoje porodice – sve osim bebe Arš. Salem im je t odsekao glave sekirom, dok ih je Šabnam držala za kosu. Svog desetomesečnog nećaka je ugušila.

Kada su uhapšeni pet dana nakon zločina, oboje su imali 20 godina, a Šabnam je bila u sedmoj nedelji trudnoće. U decembru te godine rodila je sina.

2010. godine osuđeni su na smrt, međutim, u roku od 10 dana Apelacioni sud je stopirao naloge za izvršenje smrtne kazne.

U septembru 2015. godine, tadašnji guverner Utar Pradeša Ram Naik odbacio je Šabnamovu molbu za pomilovanje, a u avgustu 2016. godine i tadašnji predsednik Pranab Mukherje odbio je molbu.

U januaru 2020. godine, veće Vrhovnog suda potvdilo je smrtnu kaznu.

TOKOM SUĐENJA SE OKRENULI JEDNO PROTIV DRUGOG

Shabnam je bila ta koja je podigla uzbunu zbog ubistva svoje porodice. U početku je tvrdila da su nepoznati napadači ušli u njen dom i pobili sve.

Međutim, tokom suđenja par se okrenuo jedan protiv drugog. Presuda Vrhovnog suda iz 2015. kaže da je Šabnam rekla da je Salem ušao u kuću preko krova i ubio sve članove porodice dok je spavala. Salem je, s druge strane, rekao da je doašo do kuće na  poziv Šabnam i zatekao stravičan prizor.

Sedam godina nakon zločina, kada je Šabnamin sin poslat u hraniteljsku porosici ona je tvrdila da se plašila za njegov život, jer bi “ljudi koji su ubili njenu porodicu zbog imovinskog spora mogli da naude i njemu.”

On je čak molio predsednika da je pomiluje.

 

Iako je indijska podela na kaste često povezana sa Hindu zajednicom, postoji slična hijerarjiha među muslimanskim porodicama, na osnovu njihove proslosti ili dela arapskog sveta iz kojeg dolaze.

Roditelji često pritiskaju decu da se venčaju sa osobom iz njihove zajednice, a neuspeh u tome može da dovede do nasilja, i u ekstremnim slučajevima, do ubistava, kada su članovi porodici ubijeni jer su naneli navodnu sramotu porodici.

Pročitajte još

U Indiji 15 žena ceka na egzekuciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike