Preliminarni rezultati albanskog CIK-a: Tesna pobeda Edija Rame

26.04.2021

05:23 >> 05:49

0

U Albaniji je juče oko 3,6 miliona građana sa pravom glasa biralo članove albanskog parlamenta

Preliminarni rezultati albanskog CIK-a: Tesna pobeda Edija Rame
Copyright Tanjug /An Albanian police officer guards a ballot box before being sent to a counting center during parliamentary elections in capital Tirana, Albania on Sunday, April 25, 2021. Albanian voters have started casting ballots in parliamentary elections on Sunday amid the virus pandemic and a bitter political rivalry between the country's two largest political parties. (AP Photo/Visar Kryeziu)

 

Prvi preliminarni rezultati albanske Centralne izborne komisije pokazuju da je vladajuća Socijalistička partija, sa Edijem Ramom na čelu, dobila najviše tj. 46,2 odsto glasova na parlamentarnim izborima. Opoziciona Demokratska partija Ljuljzima Baše osvojila je 44,7 odsto, a Pokret socijalista za integracije predsednika Iljira Mete oko 7 odsto glasova.

Kako izlazne ankete pokazuju, Raminim socijalistima sleduje tesna većina u albanskom parlamentu, piše RTS.

RAMA POZVAO NA STRPLJENJE

Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina)

Predsednik Socijalističke partije Albanije i premijer Edi Rama je prethodno kaza da nagađanja i izlazne ankete predstavljaju samo “predviđanja pred utakmicu” i pozvao na strpljenje do objavljivanja rezultata izbora.

-Želim da vam kažem svima, pre svega socijalistima, da su glasovi u kutiji. Ljudi su kazali i sada to moramo da čujemo. Dužnost svakog popisivača i posmatrača je da pravilno prebroji glasove uz najveću građansku i pravnu odgovornost. Nagađanja i izlazne ankete pripadaju samo predviđanjima pred utakmicu. Rezultat kutija je rezultat meča *naglasio je Rama.

On je, kako prenosi RTS, pozvao sve da se usredsrede na svoj zadatak.

-Mi ne želimo samo rezultat i potvrdu da smo pobedili, već da to bude nastavak procesa i iz ovog procesa Albanija treba da pobedi, a ne samo stranka koja će upravljati državom- rekao je Rama.

Kako je prethodno preneo albanski portal Egzit njuz, Rama je pohvalio izborni proces na parlamentarnim izborima u Albaniji i ocenio da bi ostatak procesa trebalo da protekne mirno kako bi Albanija izašla kao pobednik ovih izbora.

AP Photo/Visar Kryeziu)

Rama je zahvalio građanima Albanije koji su glasali.

Albanska vladajuća Socijalistička partija će, po svemu sudeći, pobediti na jučerašnjim parlamentarnim izborima i tako obezbediti treći mandat premijeru Ediju Rami, pokazale su izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi televizije Top čenel, Ramini socijalisti trebalo bi da osvoje 46,9 odsto glasova, što bi im donelo tesnu većinu od 71. mesta u parlamentu sa 140 mesta, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike