Bil Gejts izričit! Odbacio predlog koji bi siromašnim zemljama pomogao u vakcinaciji (VIDEO)

27.04.2021

11:24

0

Gejts je naveo iskustvo svoje fondacije u pomaganju u organizovanju proizvodnje vakcina u zemljama u razvoju

Bil Gejts izričit! Odbacio predlog koji bi siromašnim zemljama pomogao u vakcinaciji (VIDEO)
Copyright Profimedia

Američki milijarder Bil Gejts odbacio je predlog da se ukinu patentna ograničenja za vakcine protiv virusa korona. On je rekao da ne veruje da intelektualna svojina ima ikakve veze sa dugotrajnim globalnim naporima da se obuzda pandemija.

Vakcine koje su razvili farmaceutski giganti poput „Fajzera“ i „Moderne“ uživaju globalnu zaštitu u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO). S obzirom na deficit medikamenata, sve su češći pozivi iz zemalja poput Indije i Južne Afrike, međunarodnih organizacija i javnih ličnosti da se farmaceutski giganti odreknu te zaštite kako bi siromašnije zemlje mogle da dobiju bolji pristup vakcinama.

Međutim, jedna od najpoznatijih ličnosti u globalnoj kampanji vakcinacije Bil Gejts očigledno veruje da je to loša ideja. Na pitanje „Skaj njuza“ – da li bi uklanjanje zaštite intelektualnog vlasništva nad receptima vakcina bilo korisno, suosnivač „Majkrosofta“ odgovorio je odlučnim „ne“.

– Ono što koči stvari u ovom slučaju nije intelektualna svojina. Nije da postoji neka prazna fabrika vakcina, koja ima regulatorno odobrenje, a koja pravi magično bezbedne vakcine. Znate, morate da uradite testove za ove stvari. Svaki proizvodni proces mora se da se nadgleda vrlo pažljivo – naveo je Gejts.

On je dodao da postoji mnogo problema oko intelektualnog vlasništva u vezi sa medicinskim sredstvima, prenosi Sputnjik.

Gejts je naveo iskustvo svoje fondacije u pomaganju u organizovanju proizvodnje vakcina u zemljama u razvoju, poput Indije, i rekao da je uspeh činjenica da će siromašne zemlje verovatno imati priliku da dođu do vakcina čim bogate zemlje imunizuju sopstvenu populaciju.

Pročitajte još:

– Tipično je da je na globalnom zdravstvenom nivou potrebno da prođe decenija od trenutka kada vakcina stigne u bogati svet do momenta kada dođe do siromašnih zemalja – primetio je američki milijarder.

I Gejts i njegova fondacija dugi niz godina brane zaštitu intelektualnog vlasništva, a sada kritičari optužuju Gejtsa da namerno propušta priliku da pomogne u preoblikovanju načina na koji intelektualna svojina funkcioniše kada je reč o opštem javnom dobru.

Inicijativa Kovid 19 AKT-Akcelerator, koju podržava Fondacija Bil i Melinda Gejts, ima, kako se navodi, cilj da obezbedi „ravnopravan pristup“ anti-korona alatima, ali poštujući ekskluzivna prava intelektualne svojine.

Farmaceutska industrija je prilično zadovoljna statusom kvo i navodno je angažovana u „potapanju“ predloga da se ukinu patentna ograničenja za vakcine protiv virusa korona.

Prema nedeljnom izveštaju „Fajnenšel tajmsa“, američke farmaceutske kompanije uznemirio je nedavni govor američke zvaničnice Ketrin Taj, u kojem je rekla da bi Vašington mogao da razmotri koje se modifikacije i reforme mogu primeniti na pravila o intelektualnoj svojini .

Izvori „Fajnenšel tajmsa“ kažu da, kao odgovor, kompanije pokušavaju da ubede Belu kuću da će Kina i Rusija imati koristi od izloženosti patenata, koristeći zaštićene američke tehnologije „za druge vakcine ili čak terapije za stanja poput raka i srčanih bolesti u budućnosti, prenosi RT.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike