Ruski lekari napravili lek koji suzbija kovid 19

09.12.2020 | 20:27 >> 21:09

Autor: Marija Vukićević

Ruski lekari iz Stavropoljskog kraja napravili su lek koji suzbija virusnu aktivnost kovida 19, a lek je ispitan u institutu Gamaleja

Copyright Profimedia

Ruski lekari iz Stavropoljskog kraja napravili su lek koji suzbija virusnu aktivnost kovida 19, a lek je ispitan u institutu „Gamaleja“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja tog regiona.

„Grupa lekara iz gradske klinike u Pjatigorsku napravila je lek koji suzbija virusnu aktivnost kovida-19. Toksičnost i antivirusna aktivnost leka već je ispitana u Centru za kontrolu kvaliteta imunobioloških lekova Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ”Gamaleja” Ministarstva zdravlja Rusije“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, prenosi Sputnjik, ispitivanja su dokazala da se pri dozi od 1 mg/ml virusno opterećenje smanjuje za 5,3 do 13 puta u poređenju sa kontrolnom grupom zaraženih ćelija na koje nije delovao lek.

Ističe se da je metod lečenja koji predlažu ruski lekari poznat kao „antisens terapija“ i zasnovan je na blokiranju RNK virusa.

Kako se objašnjava, RNK u ljudskoj ćeliji uvek se sastoji od jednog lanca i za svaku njenu funkciju je neophodno da ona ostane jednolančana. Zbog toga je najjednostavniji način da se naruši njen rad dodavanje drugog lanca.

„Što se tiče lečenja kovida 19, lekari iz Pjatigorska su odabrali neophodni antisens lanac za blokiranje RNK virusa SARS-CoV-2“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da istraživačka grupa trenutno pregovara sa farmaceutskim kompanijama i državnim fondovima rizičnog kapitala čija je delatnost povezana sa finansiranjem novih ruskih lekova, kako bi postojala mogućnost da se započne i faza pretkliničkih ispitivanja.

„Studija lekara iz Pjatigorska uliva nadu da će se nastati efikasan lek protiv kovida 19“, zaključuje se.

Rusija napravila brzi test za antitela

Ruski naučni centar Vektor napravio je brzi test na korona virus koji može da detektuje antitela za svega 18 minuta, saopštio je generalni direktor Vektora Rinat Maksjutov.

„Napravili smo lepezu brzih testova radi otkrivanja specifičnih imunoglobulina G na korona virus metodom ELISA i to za vrlo kratak vremenski period. Potrebno je samo 18 minuta za obavljanje skrininga“, rekao je Maksjutov na Međunarodnoj naučnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv korone, ali i drugih infekcija, preneo je TAS.

Kako se navodi, ovakav test za šest puta povećava produktivnost skrininga, bez korišćenja dodatnih resursa dijagnostičkih laboratorija.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug