Indijski scenario preti Južnoj Aziji: Drastični porast broja inficiranih i umrlih, ne pomažu ni rigorozne mere

09.05.2021

15:30 >> 15:51

0

Postoje indicije da su novi sojevi iz Indije delimično krivi za sve veći broj slučajeva u susednim zemljama

Indijski scenario preti Južnoj Aziji: Drastični porast broja inficiranih i umrlih, ne pomažu ni rigorozne mere
Copyright Tanjug/AP Photo/Ishant Chauhan

Dok se Indija bori sa velikim talasom koronavirusa, postoji zabrinutost zbog sve gore situacije u Južnoj Aziji. Sada su putna i druga ograničenja uvedena zbog bojazni da lokalne zdravstvene službe sa slabim resursima neće moći da se nose ukoliko ih zadesi “indijski scenario”.

U Indiji su sve brojke u drastičnom porastu, a susedi ove zemlje takođe su primetili porast broja novozaraženih i umrlih od posledica koronavirusa, piše BBC.

Posebna zabrinutost je u Nepalu, koji je u aprilu zabeležio nagli porast broja inficiranih. Više od 40% svih kovid testova pokazuje pozitivan rezultat, navodi Crveni krst pozivajući se na vladine podatke.

Nepal deli kopnenu granicu sa Indijom od 1880 km i mnogi ljudi je redovno prelaze iz poslovnih, turističkih i porodičnih razloga. Mediji su preneli i da je bivši kralj zemlje Gjanendra pozitivan na koronavirus i to nakon posete Indiji.

Tanjug/AP Photo/Rajesh Kumar Singh

U martu su nepalske vlasti uvele dodatne zdravstvene preglede na graničnim prelazima, konačno zatvorivši više od 20 prelaznih punktova 1. maja. Ograničenja su uvedena u području doline Katmandu 29. aprila.

U Bangladešu je broj slučajeva porastao od početka marta, a vanredno stanje usledilo je 5. aprila i sada je produženo do 16. maja.

Kopnena granica sa Indijom takođe je bila zatvorena za putnički saobraćaj dve nedelje od 26. aprila, a samo nekim ljudima dozvoljen je prelazak granice. To je dalo rezultate, te se prijavljeni slučajevi u Bangladešu znatno smanjuju od tada.

U Pakistanu su i brojevi novozaraženih, ali i brojevi smrtnih slučajeva, naglo porasli, što dovodi do straha od opterećenja zdravstvenog sistema. Iako nije doneta odluka o vanrednom stanju, neke pokrajinske vlasti uvele su ograničenja i obavezno nošenje maski, a vojska pomaže u nekim oblastima.

Šri Lanka je takođe primetila nagli porast broja slučajeva od sredine aprila, što je dovelo do zatvaranja škola u nekim oblastima, ograničavanja verskih okupljanja i zabrane putovanja iz Indije.

Zašto se broj slučajeva povećava?

Postoje indicije da su novi sojevi iz Indije delimično krivi za sve veći broj slučajeva u susednim zemljama. Zdravstveni stručnjaci razmatraju da je jedna od ovih varijanti mnogo prenosivija.

Ali takođe je moguće da su nove infekcije u vezi sa drugim verzijama, poput one u Velikoj Britaniji.

Nepal je pre dva meseca na ispitivanje poslao 15 uzoraka i od tog broja se ispostavilo da je u devet uzoraka otkrivena britanska varijanta.

I u Pakistanu je sekvenciranje genoma u aprilu utvrdilo da je britanska varijanta prisutna u većini uzoraka. Zdravstvene vlasti u južnoj provinciji Sind takođe su identifikovale prisustvo varijanti iz Južne Afrike i Brazila.

Tanjug/AP Photo/Channi Anand, File

Soj iz Južne Afrike takođe je pronađen u Bangladešu, ali važno je istaći da je sekvenciranje genoma u regionu izuzetno ograničeno, tako da nema dovoljno podataka da bi se pokazalo da li ove nove varijante mogu da pokrenu nove infekcije.

U pogledu naglog širenja koronavirusa, nivoi ispitivanja su uglavnom ispod ili samo u okviru 10-30 testova po novom potvrđenom slučaju koji je Svetska zdravstvena organizacija preporučila.

Zdravstveni stručnjaci istakli su da se i pridržavanje mera u javnosti drastično smanjilo, za šta su najviše zaslužne različite poruke koje su stizale od političkih lidera.

Kako prolazi vakcinacija?

Spora stopa vakcinacije je glavna briga u ovim državama.

Pročitajte još:

Zemlje u regionu počele su sa uvođenjem vakcina u januaru, ali još nisu vakcinisali dovoljan broj stanovnika kako bi situacija, u najmanju ruku, stagnirala. Prema najnovijim podacima, Nepal je nabavio oko 7,2 doze na 100 ljudi, Bangladeš 5,4, Šri Lanka 4,8, Pakistan jednu i Avganistan 0,6.

Poređenja radi, u Velikoj Britaniji je to oko 76 doza na 100 stanovnika, u SAD-u oko 75, u Evropskoj uniji skoro 37, a u Kini više od 20.

Indija je neposrednim susedima poklonila neke vakcine proizvedene od glavnog proizvođača, Indijskog serumskog instituta, ali je relativno brzo zaustavila izvoz, kako bi dala prioritet domaćim potrebama usred sve gore situacije u zemlji.

Nepal i Šri Lanka su u jednom trenutku morali da zaustave kampanju vakcinacije sve dok nisu dobili donacije vakcine Sinofarm iz Kine. Pakistan se takođe okrenuo kineskoj i ruskoj vakcini kako bi pokušao da pojača svoj program vakcinacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike