Orbanu na crtu: Gradonačelnik Budimpešte najavio kandidaturu za premijera Mađarske

15.05.2021

13:37

0

Autor: V. T.

Izvor: Tanjug

Gergelji Karačonj će biti kandidat liberalne Zelene partije

Orbanu na crtu: Gradonačelnik Budimpešte najavio kandidaturu za premijera Mađarske
Profimedia

Gradonačelnik Budimpešte Gergelji Karačonj objavio je danas da će se kandidovati za premijera Mađarske kao kandidat šest opozicionih partija koje žele pobedu nad aktuelnim premijerom Viktorom Orbanom.

Ranije ove nedelje mađarska opozicija je navela da će izabrati zajedničkog kandidata za izbore 2022. godine, što je potez koji bi mogao da predstavlja pretnju Orbanu koji je na vlasti duže od decenije, ocenjuje Rojters.

Nacionalista Orban i njegova partija Fides pobedili su tri puta zaredom od 2010. godine, naročito zbog izbornog sistema koji ide u korist velikih partija, sve do sada, jer su opozicione partije bile podeljene i nevoljne za saradnju.

Printscreen Youtube/
European Greens

– Pun vere i nade, prihvatam podršku partija koje stoje iza mene. Mogu da izjavim da ću se kandidovati za premijera u ime opozicije. Doneo sam ovu odluku jer je moja država u velikoj opasnosti. Sve manje osećamo da je Mađarska jedna celina i da je nedeljiva”, poručio je Karačonj putem Fejsbuka.

Pročitajte još

On će biti kandidat liberalne Zelene partije, kao i 2019. kada je kao njen kandidat pobedio na izborima za gradonačelnika Budimpešte.

Anketa je pokazala da Orbanova partija ima podršku 40 odsto svih glasača, dok ujedinjena lista opozicionara ima podršku 36 odsto glasača.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti