Bajden apelovao na zemlje Bliskog istoka: Sve dok region ne prizna Izrael kao nezavisnu državu, mira neće biti

22.05.2021

08:23

0

Američki predsednik nije posebno komentarisao nedavne izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koje su ostavile mogućnost nastavka neprijateljstava s

Bajden apelovao na zemlje Bliskog istoka: Sve dok region ne prizna Izrael kao nezavisnu državu, mira neće biti
Copyright Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da podržava Izrael i da je priznanje prava na postojanje jevrejske države ključno za mir u regionu.

– Hajde da nešto raščistimo, dok region ne kaže da nedvosmisleno priznaje pravo Izraela da postoji kao nezavisna jevrejska država, neće biti mira – rekao je Bajden novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg sastanka s južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom, prenosi Rojters.

On je naglasio i da će insistirati na tome da svi građani Izraela, i Palestinci koji treba da priznaju tu državu, i Jevreji, budu jednako tretirani.

Bajden je izjavio da podržava primirje koje je Izrael dogovorio sa Hamasom u Pojasu Gaze i da smatra da je rešenje koje podrazumeva dve države jedino održivo za mir u regionu, a obećao je da će sa ostalim zemljama uputiti veliki paket pomoći za obnovu Gaze nakon nedavnih sukoba.

Tanjug/AP/Sebastian Scheiner

Američki predsednik nije posebno komentarisao nedavne izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koje su ostavile mogućnost nastavka neprijateljstava s Hamasom, ali je poručio da veruje da će on održati obećanje koje mu je dao u vezi s primirjem.

Pročitajte još

Bajden je naglasio da će pomoć regionu biti koordinirana s Palestinskim vlastima koje su suparnici Hamasa na okupiranoj Zapadnoj obali, kako bi osiguralo da Hamas ne iskoristi ta sredstva za obnovu svog vojnog arsenala.

Izrael i Hamas su u petak okončali 11 dana borbe u kojima je ubijeno 248 osoba i ranjeno 1900, a humanitarne organizacije procenjuju da će za obnovu štete u Gazi trebati godine i sredstva od više desetina miliona dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike