Kraljica Elizabeta drugi put u javnosti nakon smrti Princa Filipa: Obišla nosač aviona nazvan po njoj

22.05.2021

12:14

0

Autor: A.S.

Plovilo Kraljica Elizabeta” teško je 65.000 tona i nosiće osam britanskih borbenih aviona F-35B i 10 americkih F-35, kao i 250 americkih marinaca u sastavu

Kraljica Elizabeta drugi put u javnosti nakon smrti Princa Filipa: Obišla nosač aviona nazvan po njoj
Copyright Tanjug/Steve Parsons/Pool Photo via AP

Britanska kraljica Elizabeta obišla je danas novi nosač aviona, nazvan u njenu čast, koji će predvoditi flotilu brodova kraljevske mornarice do azijskih voda na svom prvom operativnom putovanju.

Kraljica (95) se popela na brod “Kraljica Elizabeta” u Portsmutu, sedam godina nakon što je brodu dala ime zajedno sa pokojnim suprugom Princem Filipom, koji je preminuo prošlog meseca, prenosi Rojters.

Ovo je njeno tek drugo pojavljivalje u javnosti, nakon smrti Princa Filipa.

Plovilo “Kraljica Elizabeta” teško je 65.000 tona i nosiće osam britanskih borbenih aviona F-35B i 10 americkih F-35, kao i 250 americkih marinaca u sastavu posade od 1.700 ljudi.

Pročitajte još:

Na putu od 26.000 nautičkih milja tokom 28 nedelja vodiće flotilu zajedno sa dva razarača, dve fregate, podmornicom i dva broda za podršku. Grupi će se pridružiti americki razarač i fregata holandske mornarice.

Grupa će ploviti spornim vodama Južnokineskog mora, na čije delove pravo polažu Kina i zemlje jugoistocne Azije, na putu do Filipinskog mora. Brodovi će se zaustaviti i u Indiji i Singapuru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike