Američka vojska poslala bombardere na Bliski istok

11.12.2020

11:46

0

Autor: A. B.

Cilj je da se odvrati Iran od ranije najavljene akcije

Američka vojska poslala bombardere na Bliski istok
Copyright Printscreen / NWorld

Američka vojska poslala je dva bombardera B-52H na Bliski istok u okviru napora za odvraćanje Irana od potencijalnih napada, usred povećanog rizika u regionu, izjavio je visoki američki vojni zvaničnik.

– Let se nije odnosio ni na kakvu ‘uvredljivu’ akciju, radilo se o odvraćanju Irana od akcije – rekao je neimenovani visoki američki vojni zvaničnik dodajući da je vojska nedavno primetila “zabrinjavajuće indikatore u Iraku” u smislu da Iran ili snage povezane sa Iranom možda planiraju napade.

Ti pokazatelji, zajedno sa kontinuiranim smanjenjem broja američkih trupa u Iraku i predstojećom godišnjicom američkog udara u kom je ubijen komandant iranske elitne Kuds formacije, Kasim Sulejmani, stvaraju “natprosečni” rizik od pogrešne procene Irana, rekao je visoki američki vojni zvaničnik za Glas Amerike.

Američka vojska poslala gigantske bombardere na Bliski istok (VIDEO)
Tajvan – američka “igračka” u ratu protiv Kine

Dva bombardera B-52H poletela su iz vazduhoplovne baze Barksdejl u Luizijani i nisu bacala bombe tokom svoje misije “kratkog obaveštavanja”, a umesto toga, misija u regionu bila je zamišljena tako da odvrati Irak od agresije i ponovo uveri saveznike, navodi se u izjavi američke Centralne komande (CENTCOM), koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku.

– Sposobnost letenja strateškim bombarderima preko pola sveta u neprekidnoj misiji i brza integracija sa više regionalnih partnera pokazuje naše bliske radne odnose i našu zajedničku posvećenost regionalnoj bezbednosti i stabilnosti – rekao je šef CENTCOM-a Kenet “Frenk” Mekenzi u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike