Netanjahuov poslednji kec iz rukava pre isteka roka za sastav nove vlade

30.05.2021 | 13:24

Autor: Mussab Al Shukeir

Očekuje se da će Benet (49) uskoro objaviti da li će se udružiti sa Lapidom, koji se nalazi na čelu stranke centra Ješ Atid

Copyright Benjamin Netanjahu; Profimedia

Mandat šefa izraelske opozicije Jaira Lapida da sastavi koalicionu vladu ističe u sredu, a izraelski mediji navode da se on približava i strankama desnice, centra i levice, ali da njegov uspeh uglavnom zavisi od političara krajnje desnice Naftalija Beneta koji ima šest ključnih mesta u parlamentu, preneo je Rojters.

Očekuje se da će Benet (49) uskoro objaviti da li će se udružiti sa Lapidom, koji se nalazi na čelu stranke centra Ješ Atid.

Pročitajte još:

Izraelski mediji, uglavnom, predviđaju da će Benet pristati na partnerstvo.

Suočen s mogućim dogovorom, odlazeći premijer Benjamin Netanjahu danas je iznenada izneo kontraponudu koja bi značila pauzu u njegovih 12 uzastopnih godina na funkciji.

U predlogu koji je potpisao zajedno sa liderima partija svoje koalicije, Netanjahu je ponudio da bude drugi u “trostrukoj rotaciji” premijera desničarske vlade.

Prema predlogu, šef desničarske stranke Novi horizont Gideon Sar postao bi premijer na 15 meseci, zatim Netanjahu na dve godine, a potom Benet na neodređeni “ostatak mandata”.

Sar je odmah odbacio ponudu, napisavši na Tviteru da su njihov položaj i posvećenost nepromenjeni, a to je okončanje Netanjahuove vladavine.

Benet nije još komentariso ponudu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug