Brod pun hemikalija tone uz obalu Šri Lanke: Preti ekološka katastrofa

02.06.2021

13:21

0

Autor: A.S.

Obalno područje uz grad Negombo zagađeno je naftom

Brod pun hemikalija tone uz obalu Šri Lanke: Preti ekološka katastrofa
Copyright Tanjug/(Sri Lanka Air Force via AP)

Uz obalu Šri Lanke tone tanker pun hemikalija, a svet strahuje da bi se ta nesreća mogla pretvoriti u ekološku katastrofu, prenosi BBC.

Tanker X-Press Pearl, registriran u Singapuru, goreo je gotovo dve nedelje pre nego što je požar ugašen ove sedmice. Ako brod potone, u more bi se mogle izliti stotine tona goriva i uništiti tamošnji morski život.

Mornarice Šri Lanke i Indije proteklih dana zajednički su radili na gašenju vatre, a sada na sprečavanju lomljenja i potonuća broda, takođe, operaciju im otežavaju nemirno more i monsunski vetrovi, prenosi Hina.

Portparol mornarice Šri Lanke Indika Silva za BBC je rekao kako “spasioci pokušavaju povući brod prema dubokom moru pre nego što potone kako bi se minimiziralo onečišćenje mora”.

Pročitajte još:

Ekološkinja Ajantha Perera upozorila je da mogućnost tonuća predstavlja najgori scenario za okolinu.

– Sa svim opasnim teretom, dušičnom kiselinom i drugim spojevima, kao i gorivom broda, potonuće će dovesti do uništenja celog morskog dna – dodala je.

Obalno područje uz grad Negombo već je zagađeno naftom i drugim zagađenjem. Ministarstvo ribarstva Šri Lanke objavilo je da su na snagu stupile vanredne mere kako bi se zaštitila laguna Negomba i okolna područja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike