Izraelska "Gvozdena kupola" vredna milijarde ostala bez municije?

02.06.2021

14:38 >> 19:22

0

Iako su u 2016. Izrael i SAD već potpisale sporazum od 3,8 milijardi dolara pomoći kroz 10 godina, Izrael može da traži dodatna sredstva

Izraelska "Gvozdena kupola" vredna milijarde ostala bez municije?
Copyright Profimedia

Izraelski ministar će ovaj četvrtak zatražiti od SAD milijardu dolara hitne vojne pomoći, rekao je američki senator Lindzi Grejem, a preneo portal Aksios.

Isto su potvrdili i izraelski portparoli rekavši da će glavni razlog sutrašnje posete ministra obrane Benija Ganca u SAD biti upravo dogovaranje nove pomoći.

Pomoć će biti zatražena za obnovu protivraketne odbrane “Gvozdena kupola” i za nove navođene projektile koje koriste avioni, prenosi “Geopolitika.news”.

Iako će zatraženu pomoć verovatno dobiti, neki od pripadnika Demokratske stranke već su se ranije pobunili protiv vojne pomoći Izraelu. S druge strane, republikanski senator Grejem, koji je i najavio izraelski zahtev, tvrdi: – To će biti dobra investicija za američki narod. Potrudiću se da odluka prođe u Senatu – prenosi Aksios.

Iako su u 2016. Izrael i SAD već potpisale sporazum od 3,8 milijardi dolara pomoći kroz 10 godina, Izrael može da traži dodatna sredstva.

Pročitajte još:

Osim vojne pomoći, raspravljaće se o Iranskom nuklearnom sporazumu, prekidu vatre i rekonstrukciji Gaze i stanju u Libanu.

Gvozdena kupola je deo širokog sistema odbrambenog raketnog sistema koji funkcioniše iznad Izraela, a koji košta milijarde dolara. Ovaj odbrambeni sistem razvile su dve izraelske kompanije “Rafael Advanced Defense Systems” i “Israel Aerospace Industries”, uz finansijsku i tehničku podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj sistem namenjen je presretanju raketa, artiljerije i minobacača, koristi se od 2011. godine i zaslužan je za spasavanje velikog broja ljudi i mali broj žrtava tokom raketiranja izraelskih gradova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike