Zahvaljujući restriktivnim merama istrebljena dva soja drugog virusa? Godinu dana nije bilo obolelih

04.06.2021

13:28

0

Novi izveštaj sugeriše da su epidemiloška ograničenja doprinela uništavanju dve varijante gripa

Zahvaljujući restriktivnim merama istrebljena dva soja drugog virusa? Godinu dana nije bilo obolelih
Copyright Pixabay

Pitanje koliko su epidemiološke mere bile efikasne protiv koronavirusa i dalje je otvoreno, ali je moguće da je zatvaranje škola i kompanija, ograničavanje putovanja i zabranjivanje okupljanja iskorenilo nekoliko varijanti gripa, navodi se u novom izveštaju. Broj obolelih od gripa značajno se smanjio tokom pandemije kovida 19, a mnogi stručnjaci veruju da je to posledica nošenja maski, socijalnog distanciranja i drugih mera koje su uvedene kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Prema članku koji je objavio STAT, portal specijalizovan za vesti iz zdravstva, slučajeva gripa u poslednjih godinu dana bilo je toliko malo da su dva soja virusa, po svemu sudeći, izumrla.

Podtip H3N2 virusa, kao i varijanta B virusa gripa nisu primećeni duže od 12 meseci i moguće je da su “nestali – da su izumrli”, navodi se u izveštaju pomenutog portala.

Trevor Bredford, biolog iz Centra za istraživanje raka Fred Hačinson u Sijetlu, rekao je za STAT da “postoji šansa” da je H3N2 nestao, ali je i istakao da je “svet veliko mesto”.

Pixabay

Što se tiče tipa B virusa gripa, stručnjaci koji su pretraživali baze podataka tražeći nove zaražene nisu uspeli u tome.

– Samo zato što ga niko nije primetio, ne znači da je on potpuno nestao, zar ne? Ali je moguće da se to desilo – rekao je Florijan Kramer sa Škole medicine Sinajska gora na Menhetnu.

Ričard Vebi, direktor Kolaboracionog centra Svetske zdravstvene organizacije za studije o ekologiji gripa kod životinja i ptica, istakao je da sa oprezom treba proglasiti pomenute sojeve virusa izumrlim. Vebi je dodao i da, bez obzira na to što se broj obolelih od gripa smanjuje, samo deo virusa gripa podleže laboratorijskom genetskom sekvenciranju, što znači da “predviđanja o tome koje varijante virusa gripa su nestale mogu da budu pogrešna”.

Pročitajte još

Dok neki stručnjaci tvrde da se manji broj obolelih može pripisati epidemiološkim merama, njihova efektivnost kada je reč o sprečavanju širenja koronavirusa i dalje je predmet spora. Mnoge države koje su imale stroga zaključavanja nisu prošle ništa bolje od zemalja koje su primenile blaže mere. U martu je objavljeno da je broj novoobolelih od kovida 19 najveći u Češkoj, bez obzira na višemesečna zaključavanja i obavezno nošenje maski.

Od početka pandemije brojne studije su dovele u pitanje opravdanost strogih epidemioloških mera. U radu koji su objavili naučnici Univerziteta u Minhenu zaključuje se da ograničenja koja je Vlada Nemačke uvela zbog koronavirusa nisu imala bitnu ulogu u suzbijanju virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike