Idilično okruženje za ozbiljne razgovore: U ovoj vili održaće se sastanak Putina i Bajdena (VIDEO)

10.06.2021

09:45

0

Predsednik SAD je sinoć po dolasku u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi, izjavio da Amerika ne traži konflikt sa Rusijom

Idilično okruženje za ozbiljne razgovore: U ovoj vili održaće se sastanak Putina i Bajdena (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/ astralloner

Sastanak ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena biće održan u Vili La Granž u Ženevi 16. juna, rekla je danas portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova za agenciju TASS.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima, problemima u vezi sa strateškom nuklearnom stabilnošću i drugim pitanjima, koja uključuju saradnju u borbi protiv koronavirusa i regionalne sukobe.

Bajden je sinoć po dolasku u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi, izjavio da SAD ne traže konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na “snažan i suštinski način” ako bi se ruska vlada upustila u, kako je naveo, štetne aktivnosti.

To će biti prvi sastanak dvojice predsednika od Bajdenove inauguracije u januaru, kao i prva Putinova poseta nekoj stranoj zemlji od januara 2020, kada je boravio u Izraelu i Palestini.

Šta Bajden očekuje od sastanka

Vladimir Putin stići će u Ženevu 16. juna, preneo je danas Rojters pisanje ruske novinske agencije Tass.

Američki predsednik juče je izjavio po dolasku da SAD ne traže konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na “snažan i suštinski način” ako bi se ruska vlada upustila u, kako je naveo, štetne aktivnosti.

Bajden je to izjavio po dolasku u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi, preneo je Rojters. On je dodao da će Vašington potvrditi čelično solidnu posvećenost transatlantskom savezu.

– Mi ne tražimo konflikt sa Rusijom. Mi želimo stabilan i predvidljiv odnos, ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na snažan i značajan način ako bi se ruska vlada bavila štetnim aktivnostima – rekao je predsednik SAD obraćajući se američkim vojnicima i njihovim porodicama u vojnoj bazi Mildenhol.

On je dodao da je odlučan da obnovi transatlantske veze i preoblikuje odnose sa Rusijom posle četiri burne godine mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je uvođenjem carina i povlačenjem iz sporazuma narušio odnose sa važnim saveznicima.

Pročitajte još

– Ovo je moje prvo putovanje u inostranstvo na položaju predsednika SAD. Idem na sastanak G7, potom na ministarski sastanak NATO-a, onda na sastanak sa Putinom da mu kažem ono što želim da zna – rekao je Bajden.

On je dodao da će na svakoj od tih tačaka putovanja jasno stavljati do znanja da SAD podržavaju demokratiju u svetu i da su zajedno sa ostalima kada je reč o najvećim izazovima i pitanjima koja su najvažija za budućnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike