Korona drastično smanjila kvalitet življenja: Ovo su najbolji gradovi za stanovanje u 2021.

11.06.2021

07:06 >> 07:16

0

Novi Zeland i Australija dominiraju na listi, dok su na dnu liste gradovi iz manje razvijenih država sveta

Korona drastično smanjila kvalitet življenja: Ovo su najbolji gradovi za stanovanje u 2021.
Copyright Okland; Pixabay

Uticaj kovida 19 na globalnom nivou bilo je razarajuć na više planova. Tokom više od godinu dana pandemije, zdravstvene krize, zatvaranja granica i stavljanja celih zemalja i gradova u samoizolaciju pogođeni su milioni ljudi širom sveta na razne načine.

Ipak, neke zemlje su prošle mnogo bolje od drugih u borbi sa virusom, pa su oni koji su živeli u njima koliko-toliko živeli normalno kao i ranije.

Novi Zeland je posebno hvaljen zbog načina na koji se izborio sa krizom, pa nimalo ne čudi što je jedan od gradova ove države proglašen gradom u kom je najbolje živeti.

Okland se našao na vrhu liste “Indeksa Obaveštajne jedinice Ekonomista” koji je napravljen na osnovu podataka o 140 gradova širom sveta, izmajući u obzir brzinu kojom su se izborili sa pandemijom, kao i period koji im je bio potreban da ukinu restrikcije.

Dominacija Novog Zelanda i Australije

Godišnja lista nije objavljena 2020, ali je Beč, prvi grad na njoj u 2018. i 2019, ispao iz prvih 10 zbog toga što je bio teško pogođen koronavirusom i zauzeo je 12. mesto ove godine.

Velington, glavni grad Novog Zelanda, zauzeo je 4. mesto na ovogodišnjoj listi, zajedno sa Tokiom, a četiri grada Australije, gde su za vreme pandemije bile stroge granične kontrole, našla su se među prvih 10. Adelejd, Pert i Brisbejn zauzeli su treće, šesto i 10. mesto, dok je Melburn zajedno sa Ženevom (Švajcarska) na osmom mestu.

Pert; Pixabay

– Gradovi koji su ove godine zauzeli prva mesta uglavnom su oni koji su imali stroge restriktivne mere za obuzdavanje pandemije – rekla je Upasana Dut u saopštenju “Obaveštajne jedinice Ekonomista”.

– Stroge samoizolacione mere na Novom Zelandu omogućile su građanima da se brzo vrate u normalu i stanovnicima gradova kao što su Okland i Velington da žive slično kao što su živeli pre pandemije – zaključuje se u saopštenju.

Osim toga, Tokio nije jedini grad Japana koji se našao pri vrhu liste. Osaka, koja je bila na četvrtom mestu 2019, skočila je ove godine na drugo.

Sa druge strane, Kanada, čija su tri grada pre dve godine bila blizu vrha, nema nijedan grad u top 10 – Vankuver se nalazi tek na 16. mestu.

Faktori koji su uzeti u obzir

Ukupni globalni prosek uslova života opao je za sedam stepeni u odnosu na vreme pre pandemije.

Prilikom pravljenja liste u obzir je uzeto 30 kvantitativnih i kvalitativnih faktora klasifikovanih u pet kategorija: stabilnost (25 odsto), zdravstvo (20 odsto), kultura i okruženje (25 odsto), obrazovanje (10 odsto) i infrastruktura (20 odsto). Iako kategorije ove godine nisu promenjene, uzet je u obzir niz pokazatelja, kao što su stres i zdravstvena nega i restrikcije lokalnih sportskih događaja.

Osaka; Pixabay

Međutim, način na koji se svaki od gradova izborio sa pandemijom, brzina distribucije vakcina i nivo ograničenja na granicama doveli su do velikih promena u rangiranju.

U nastavku su pobrojani najbolji i najgori gradovi za život u 2021. godini, a na listi nema gradova iz Srbije jer nijedan od njih nije uzet u obzir prilikom njenog sastavljanja.

Najbolji gradovi za život

1) Okland (Novi Zeland)

2) Osaka (Japan)

3) Adelejd (Australija)

4) Velington (Novi Zeland)

4) Tokio (Japan)

6) Pert (Australija)

7) Cirih (Švajcarska)

Cirih; Pixabay

8) Ženeva (Švajcarska)

8) Melburn (Australija)

10) Brisbejn (Australija)

Najgori gradovi za život

1) Damask (Sirija)

2) Lagos (Nigerija)

3) Port Morsbi (Papua Nova Gvineja)

4) Daka (Bangladeš)

5) Alžir (Alžir)

6) Tripoli (Libija)

Pročitajte još

7) Karači (Pakistan)

8) Harare (Zimbabve)

9) Duala (Kamerun)

10) Karakas (Venecuela)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike