Moskovljani na odmoru: Gradonačelnik naredio neradnih nedelju dana zbog korone

13.06.2021

15:29 >> 18:13

0

Autor: A.S.

Najnoviji podaci o broju novoobolelih u Moskvi su se udvostručili, pa su zvaničnici preduzeli mere

Moskovljani na odmoru: Gradonačelnik naredio neradnih nedelju dana zbog korone
Pixabay

Gradonačelnik Moskve naložio je hiljadama stanovnika da odmore nedelju dana od posla u pokušaju da se zaustavi širenje kovid-19 nakon što su se stope zaraze udvostručile tokom poslednjih sedam dana.

Sergej Sobjanin je odluku doneo nakon što su podaci pokazali da su dnevne stope zaraze porasle sa 2.936 od 6. juna na čak 6.701 juče.

Zvaničnici ruske prestonice uveli su nekoliko nedelja zaključavanja u proleće 2020. pre opuštanja ograničenja. Kada su slučajevi počeli da rastu, odlučili su da ne nameću ponovno zaključavanje.

Uprkos apelima, hiljade ljubitelja fudbala okupilo se u parkovima u Moskvi gde su gledali utakmice Evropskog prvenstva, dok su drugi proslavili Dan Rusije na Crvenom trgu.

– Nemoguće je ne reagovati na takvu situaciju. Da bih zaustavio rastuću stopu bolesti i spasio živote, danas sam potpisao uredbu koja predviđa neradne dane od 15. do 19. juna 2021. godine uz platu za zaposlene – rekao je Sobjanin, prenose mediji.

Naredio je preduzećima koja obično ne rade vikendom da ostanu zatvorena narednih nedelju dana, ali da nastave da plaćaju zaposlenima.

Pročitajte još:

Tereni za hranu i dečja igrališta u tržnim centrima takođe treba da se zatvore na nedelju dana počevši od nedelje, a restorani i barovi moraju ograničiti uslugu dostave od 23 do 6 sati.

Ranije tokom nedelje, gradske vlasti rekle su da će se pojačati sprovođenje zahteva za nošenje maski i rukavica u saobraćaju, u prodavnicama i na drugim javnim mestima i da će prekršioci moći da se suoče sa novčanim kaznama do 5.000 rubalja (50 funti).

Iako je Rusija prva zemlja koja je primenila vakcinu protiv koronavirusa, njena upotreba je relativno niska, mnogi Rusi se i dalje nerado vakcinišu.

Predsednik Vladimir Putin u subotu je rekao da je 18 miliona Rusa primilo vakcinu – oko 12 procenata stanovništva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi