Izvršena eutanazija: Preminuo Francuz koji je hteo da prenosi smrt uživo na Fejsbuku (VIDEO)

16.06.2021

11:32 >> 11:33

0

Bio je borac koji je voleo život, ali je zbog stalnih bolova i nemogućnosti da se brine o sebi želeo da umre uz pomoć lekara

Izvršena eutanazija: Preminuo Francuz koji je hteo da prenosi smrt uživo na Fejsbuku (VIDEO)
Alan Kok; Printscreen Youtube/Le Parisien

Francuz Alan Kok, koji se godinama borio za pravo na eutanaziju kod kuće, preminuo je u asistiranom samoubistvu u Švajcarskoj u 58. godini, saopštili su danas njegovi prijatelji i aktivisti koji se bore za pravo na eutanaziju.

Kok, koji je decenijama patio od bolne i neizlečive degenerativne bolesti, preminuo je u bolnici u Bernu, napisala je njegova pravna zastupnica Sofi Medžeber na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Rojters.

– Alan Kok je preminuo jutros. Prema sopstvenoj želji, dostojanstveno… Konačno počivaj u miru, Alane – napisala je ona.

Žan-Luk Romero, predsednik Francuske asocijacije za pravo na dostojanstvenu smrt, rekao je u video-izjavi na Tviteru da je Kok bio borac koji je voleo život, ali da je zbog stalnih bolova i nemogućnosti da se brine o sebi želeo da umre uz pomoć lekara.

Francuske komšije Švajcarska, Belgija i Holandija usvojile su zakone koji dozvoljavaju asistirano samoubistvo u pojedinim slučajevima.

Pročitajte još

Početkom septembra prošle godine Kok je nameravao da se na Fejsbuku prenosi trenutak njegove smrti jer je predsednik Francuske odbio njegov zahtev za eutanaziju, a iz Fejsbuka su poručili da će ga odmah sprečiti u toj nameri.

Nezadovoljan zbog odluke francuskog predsednika, Kok je odbijao da jede i pije, a preko Fejsbuka je poručio da želi da umre i da „počiva u miru“.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi