"Pokazao je ko je gazda u kući": Putin i Bajden govorom tela poslali skrivene poruke svetu (VIDEO)

18.06.2021

19:05 >> 06:30

0

Stručnjak za komunikaciju Marko Burazor protumačio je za 24sedam gestove američkog i ruskog predsednika na jučerašnjem samitu u Ženevi

"Pokazao je ko je gazda u kući": Putin i Bajden govorom tela poslali skrivene poruke svetu (VIDEO)
Copyright Vladimir Putin i Džozef Bajden u vili La Granž; Tanjug/Peter Klaunzer/Swiss Federal Office of Foreign Affairs via AP

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarali su juče na samitu u Ženevi, gde su pretresli brojna sporna pitanja i, kako tvrde, imali konstruktivan sastanak. Oči sveta bile su uprte u njih dvojicu i pre nego što su stali jedan pored drugog, a svi su odahnuli kada su se rukovali pred novinarima pre nego što su ušli u vilu La Granž.

Njihov govor tela za 24sedam protumačio je stručnjak za komunikaciju Marko Burazor, koji kaže da je Putin prilikom rukovanja uradio isto što i tokom sastanaka sa Bajdenovim prethodnicima – pustio ih je da oni prvi pruže ruku.

Vladimir Putin i Džozef Bajden pred vilom La Granž; Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

– Na snimku rukovanja jasno se vidi malo veća nervoza kod američkog predsednika, jer on drži spuštene prekrštene ruke, što je defanzivni položaj, ali ih on drži tako preklopljene ne zato što je uplašen, nego mu je tako jednostavno bilo zgodnije. Vidi se veliko iskustvo Putina u svim tim protokolarnim sastancima sa visokim državnicima. Prilikom pozdravljanja se vidi da Putin radi ono što je radio i sa Obamom i sa svim američkim predsednicima. Pravi malu zdršku u rukovanju, pa prvi ruku pruža Bajden kao ruku pomirenja, dok Putin to radi sa malom zadrškom i blago povlači ruku ka sebi, čime šalje poruku “ja sam gazda u kući”. To je generalno njegov mačo stil, stil alfa mužjaka i to je radio sa mnogim liderima, osim sa liderima od kojih ne preti opasnost, i to je slika koja se šalje u svet – kaže Burazor.

I u biblioteci, gde su predsednici razgovarali u prisustvu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, bolje se pokazala ruska strana, bar kada je govor tela u pitanju.

Vladimir Putin i Džozef Bajden u vili La Granž; Tanjug/Mikhail Metzel/Pool Photo via AP

– U biblioteci vidimo da Putin sedi raširenih nogu, što je klasično oličenje alfa mužjak poze. Ali, sa druge strane, desna noga mu je usmerena ka sagovorniku, što znači da mu nije neprijatno. Veću buku prave novinari, koji su napravili metež zbog velikog interesovanja javnosti, dok savetnici poput Lavrova i Blinkena prate sve što se dešava. Bajden, sa druge strane, ima normalan stav i vrlo kontrolisanu gestikulaciju. Nema puno negativnog govora tela – objašnjava stručnjak za komunikaciju.

Blinken je, po svemu sudeći, imao najlošiji stav, u skladu sa svojim iskustvom u susretima ove vrste, dok je Lavrov pokazao nadmoć u odnosu na američkog kolegu preko puta kog je sedeo.

Vladimir Putin i Džozef Bajden u vili La Granž; Tanjug/Peter Klaunzer/Swiss Federal Office of Foreign Affairs via AP

Pročitajte još

– Najlošiji stav ima Blinken, državni sekretar SAD. Kod njega se vidi da nema iskustva u ovakvim susretima. Možda on ima iskustva jer je bio na raznim pozicijama, ali na ovakvim susretima njegov govor tela je veoma loš. Puno je negativnih signala – skupljen je, poguren, plus je na nižoj stolici nego Bajden i Putin, jer se te niže stolice stavljaju kako bi se istakli oni koji su po statusu iznad njih. Sa druge strane, Lavrov sedi uspravno i neprekrštenih ruku i nogu, što znači da on ne šalje sliku da se nečega plaši i da nešto nije pod kontrolom – zaključuje Burazor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike