Vanredni izbori u Jermeniji: Ubedljivo vodi Pašinjanova stranka

20.06.2021

20:33 >> 21:07

0

Konačni ishod izbora možda neće biti poznat danima ili čak nedeljama

Vanredni izbori u Jermeniji: Ubedljivo vodi Pašinjanova stranka
Copyright Tanjug7Sargsyan/PHOTOLURE via AP)

Vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan i njegova stranka Građanski ugovor vode na parlamentarnim izborima održanim danas, izvestila je novinska agencija RIA.

Agencija se poziva na podatke iz izborne komisije.

Prema prvim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija, Pašinjanova stranka osvojila je 58 odsto glasova, dok je Alijansa Jermenije, koju predvodi bivši predsednik Robert Kočarjan, osvojila 22 odsto glasova.

Konačni ishod izbora možda neće biti poznat danima ili čak nedeljama.

Tanjug7AP Photo/Sergei Grits)

Jermeni su glasali na vanrednim izborima koje je vlada raspisala nastojeći da okonča političku krizu koja je nastala nakon što su jermenske snage prošle godine izgubile krvavi šestonedeljni rat protiv Azerbejdžana i prepustile mu oblast Nagorno-Karabah s većinskim jerminskim stanovništvom i teritoriju uz granicu dve zemlje.

Pašinjan je raspisao izbore kao odgovor na proteste opozicije i neslaganje u državi zbog vođenja rata koji je završen u novembru 2020. mirovnim sporazumom uz posredovanje Moskve.

Pročitajte još

Pašinjan (46), koji je 2018. godine postao premijer posle mirnih protesta protiv korumpirane elite, suočava se sa bivšim predsednikom Robertom Kočarijanom (66), rivalom koji ga kritikuje za nedostatak političkog iskustva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike