Rusi ispalili hice upozorenja i bombe ka Britancima, London demantuje!

23.06.2021

13:22

0

Autor: A. Bulatović

Navodno je došlo do sukoba jer je ostrvski razarač ušao u vode koje pripadaju Rusiji

Rusi ispalili hice upozorenja i bombe ka Britancima, London demantuje!
Copyright Pixabay

Ruski ratni brod ispalio je u hice upozorenja, a ruski ratni avion bacio je bombe kako bi prisilio britanskog razarača dalje od područja u Crnom moru u blizini Krima za koje Rusija tvrdi da su njene teritorijalne vode.

Incident je označio prvi put od hladnog rata da je Moskva koristila municiju pod naponom za odvraćanje ratnog broda NATO-a, što odražava rastuće rizike od vojnih incidenata usred naraslih tenzija između Rusije i Zapada.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski ratni brod ispalio hice upozorenja nakon što je britanski raketni razarač “Difender” ignorisao obaveštenje protiv upada u teritorijalne vode Rusije.

Dodaje se da je ruski bombaš Su-24 takođe bacio četiri bombe ispred britanskog broda kako bi ga naterao da promeni kurs.

Američki razarač; Profimedia

Nekoliko minuta kasnije, britanski ratni brod napustio je ruske vode, saopštilo je ministarstvo.

Britanija je sa druge strane, negirala ruske izveštaje.

– Brod Kraljevske mornarice mirno plovi ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu sa međunarodnim pravom. Ka brodu Difender nije ispaljeno nikakvo upozorenje. Nijedan hitac nije upućen ka Difenderu i ne priznajemo tvrdnje da su u pravcu broda ispaljeni hici upozorenja i bačene bombe – odgovor je Britanije.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je pozvalo britanskog vojnog atašea u Moskvi u znak protesta protiv manevra britanskog razarača.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je upoznato sa izveštajima, ali da nema neposrednog komentara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike