Skandal epskih razmera u Kanadi: Pronađena neoznačena grobnica sa 751 spomenikom!

24.06.2021

20:35 >> 20:37

0

Autor: A. B.

Dodaje se da su grobovi možda nekada bili obeleženi, ali da su predstavnici Katoličke crkve uklonili nadgrobne spomenike, dodajući da je to u Kanadi zloči

Skandal epskih razmera u Kanadi: Pronađena neoznačena grobnica sa 751 spomenikom!
Copyright Pixabay

Domorodačka grupa u kanadskoj provinciji Saskačuan pronašla je 751 neoznačenu grobnicu u blizini bivšeg katoličkog internata, samo nekoliko nedelja nakon sličnog otkrića u Britanskoj Kolumbiji, šokirajući naciju i podstakavši premijera Džastina Trudoa da zatraži priznanje “Kanadske istorije sistemskog rasizma”.

Otkriće je ponovo bacilo fokus na mračno poglavlje kanadske istorije i ponovilo pozive papi i crkvi da se izvini zbog zlostavljanja i nasilja pretrpljenog u školama, gde su domorodački učenici prisilno asimilirani u dominantnu kulturu zemlje.

– Od juče smo pronašli 751 neobeležen grob na mestu nekadašnjeg srednjovekovnog internata u provinciji Saskačuan – poručili su iz Domorodačke grupe.

Dodaje se da su grobovi možda nekada bili obeleženi, ali da su “predstavnici Katoličke crkve uklonili nadgrobne spomenike”, dodajući da je to u Kanadi zločin i da su grobnice tretirali “kao mesto zločina”.

Premijer Trudo rekao je da ga je “užasno rastužilo” novo otkriće u srednjevekovnom internatu.

Džastin Trudo / Unsplash

On je otkrića u provincijama Britanska Kolumbija i Saskačuan nazvao “sramotnim podsećanjem na sistemski rasizam, diskriminaciju i nepravdu s kojima su se autohtoni narodi suočavali i s kojima se i dalje suočavaju u toj zemlji”.

– Zajedno moramo da priznamo ovu istinu, da učimo iz svoje prošlosti i da idemo zajedničkim putem pomirenja, kako bismo mogli da gradimo bolju budućnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike