Zaharova objasnila zašto Rusija izdaje pasoše stanovnicima Donbasa

26.06.2021

16:26 >> 16:23

0

Autor: M. I.

Zaharova je konstatovala da stanovnici Ukrajine masovno dobijaju državljanstva Poljske, Mađarske i Rumunije

Zaharova objasnila zašto Rusija izdaje pasoše stanovnicima Donbasa
Copyright Marija Zaharova; Profimedia

Rusija izdaje svoje pasoše stanovnicima Donbasa iz humanitarnih razloga, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o tome da Moskva krši Minski sporazum time što daje državljanstvo građanima jugoistoka zemlje.

pročitajte još:

– Više puta smo govorili da je izdavanje ruskog državljanstva stanovnicima Donbasa prinudna humanitarna mera u uslovima socijalno-ekonomske i saobraćajne blokade regiona koju je uveo Kijev, a koju prema Minskim sporazumima, mora ukinuti. Pošto to Kijev ne čini, stanovnicima Donjecka i Luganska se već sedam godina ograničavaju njihova prava – navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi Sputnjik.

Pritom je podsetila da je izdavanje državljanstva suvereni prerogativ države, koji međunarodno pravo nikako ne ograničava.

Zaharova je takođe konstatovala da stanovnici Ukrajine masovno dobijaju državljanstva Poljske, Mađarske i Rumunije, i da, prema različitim procenama, oko 800.000 ljudi poseduje pasoše neke od te tri zemlje.

S druge strane, Ukrajina je već izdala svoje pasoše za oko 120.000 stanovnika Pridnjestrovlja, u Moldaviji.

U skladu sa ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina od 24. aprila 2019. godine, započeto je izdavanje ruskih pasoša građanima Donjecka i Luganska.

Kako navodi Sputnjik, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa, Donjecka i Luganska, koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike