Izrael tone u ozbiljnu političku krizu: Protesti, još jedni izbori i premijer optužen za korupciju

15.12.2020

20:00 >> 06:58

0

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi Netanjahuova konzervativna partija Likud osvojila najviše poslaničkih mandata ako bi izbori danas bili održani

Izrael tone u ozbiljnu političku krizu: Protesti, još jedni izbori i premijer optužen za korupciju
Copyright Profimedia

Iako se iz nedelje u nedelje smanjuje broj okupljenih demonstranata ispred rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, očito je da postoji velika verovatnoća da u ovoj zemlji zavlada ozbiljna politička kriza.

Demonstranti zahtevaju ostavku

Na protestima se zahteva Netanjahuova ostavka i demonstranti tvrde da je on izgubio poverenje javnosti i da ne može da upravlja zemljom kako valja kada je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanje mita.

Protesti predstavljaju smetnju za Netanjahua, čija je popularnost opala tokom pandemije koronavirusa, a uz to, čini se da Izrael ide ka četvrtim parlamentarnim izborima za dve godine. Kako navode mediji, on na sve načine pokušava da poveća rejting, a u tome će mu pomoći i dopremanje vakcina.

Pročitajte još: Izraelski zvaničnik tvrdi da vanzemaljci imaju „ugovor sa Zemljanima” i da Tramp zna za njihovo postojanje

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi Netanjahuova konzervativna partija Likud osvojila najviše poslaničkih mandata ako bi izbori danas bili održani. Međutim, ona bi bila slabija nego što je sada, imajući u vidu da je bivši član te partije najavio osnivanje nove stranke i pozvao na okončanje dugogodišnje vladavine Netanjahua.

Ko je najveća pretnja po Netanjahua?

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže, za 24 sedam, da se Izrael već nekoliko godina nalazi u političkoj krizi, ali da je Netanjahu uspevao da preokrene situaciju u svoju korist.

– U Izraelu je godinama nestabilna situacija, što dokazuju još jedni parlamentarni izbori. Međutim, Netanjahu je iskusan političar koji je uspevao da iskoristi takve krize i izvede ih na put koji mu odgovara, a da postigne i određene rezultate. Svakako, stvar je sada komplikovanija, pošto osoba iz njegove stranke Gideon Sar, koji mu je bio najveća konkurencija na unutarstranačkim izborima, napušta partiju i stvara novu političku opciju, a istraživanja govore da to ne bi bila marginalna stranka – objašnjava Rajić, i dodaje da bi Sar mogao da “pokupi” glasačko telo Netanjahua, ali i njegovog koalicionog partnera i lidera centrističke partije Plavo i belo Benija Ganca.

Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner

– Mislim da će aktuelni premijer Izraela pokušati da prolongira izbore koliko god je to moguće. Sasvim izvesno, Sar donosi dodatne komplikacije u već šarolikoj političkoj sceni. Bez obzira na krizu, moram da naglasim da je Izrael, uprkos svemu, pokazao stabilnost, i ništa od ovoga se nije odrazilo na spoljnu i unutrašnju politiku zemlje – zaključuje Rajić.

Međusobno optuživanje i Netanjahuov “lak put” do formiranja vlade

Posle sedam burnih meseci, koalicioni partner Benjamina Netanjahua Beni Ganc obelodanio je da je vlast doživela krah, optužujući premijera za političke manevre da bi produžio kontrolu vlasti dok sebi ne obezbedi imunitet i kako bi izbegao suđenje pod optužbom za tri odvojena slučaja korupcije, primanja mita i kršenja javnog poverenja.

Premijer je na ove reči uzvratio savetom da se, za dobro zemlje, Ganc okane politike.

Tanjug/Marc Israel Sellem/Pool via AP)

Međutim, Boško Jakšič, spoljnopolitički komentator, u autorskom tekstu za “Politiku” navodi da bi, i sa ovakvom političkom konfiguracijom, premijer ponovo imao relativno lak put do formiranja nove vlade u savezništvu Likuda, desne koalicije Jamina i dve strane ultraortodoksnih Jevreja.

– U vremenima dezintegracije partnerstva u vladi, propraćenog međusobnim napadima i optužbama, izbori deluju neizbežno. Ali premijer u ovakvoj situaciji ima lak put do formiranja vlade. Iscrpljeni krizom, mnogi Izraelci ne veruju aktuelnoj koaliciji, ali smatraju da bi raspisivanje novih izbora bila još gora opcija. Ne samo zbog paralize ekonomije, već i zato što ni Netanjahu, ni Lapid (predsednik stranke Ješ Atid i opozicioni lider), ni Gan nemaju jasne odgovore šta bi se kasnije događalo.

Suđenje se nastavlja u januaru

Suđenje premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu zbog korupcije nastaviće se u januaru, uz saslušavanje svedoka i izvođenje dokaza na tri ročišta nedeljno, odlučio je sud u Jerusalimu. Netanjahu je optužen za prevaru, kršenje poverenja i primanje mita u nizu skandala jer je, kako se navodi, primao raskošne poklone prijatelja milijardera i činio zakonodavne usluge medijskim magnatima da bi povoljno izveštavali o njemu, ali on sve to negira.

Pročitajte još: Svet na ivici novog velikog sukoba: Sve oči uprte u Izrael i Iran, naredne nedelje ključne!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike