Turska i SAD u sve gorim odnosima: "Uzvarićemo na američke sankcije"

14.12.2020

20:19 >> 20:04

0

Autor: M. I.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400 počele su sredinom jula 2019. godine

Turska i SAD u sve gorim odnosima: "Uzvarićemo na američke sankcije"
Copyright Pixabay/ Konevi

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je uvođenje američkih sankcija zbog kupovine ruskih sistema S-400 i najavilo recipročne korake.

– Osuđujemo i odbacujemo danas najavljenu odluku Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa isporukama PVO sistema S-400, koja uključuje jednostrane sankcije protiv naše zemlje. Turska će preduzeti neophodne korake protiv ove odluke, što će neminovno negativno uticati na naše odnose. Turska se takođe neće uzdržavati od preduzimanje mera koje smatra neophodnim za osiguravanje svoje nacionalne bezbednosti -navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pročitajte još: Erdogan razgovarao sa Putinom: Turska zainteresovana za uvoz ruske vakcine

Napominje se da tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država o ranjivosti sistema NATO-a u vezi sa nabavkom S-400 od strane Turske nemaju tehničku osnovu, piše Sputnjik.

– Turska je predložila stvaranje tehničke radne grupe uz učešće NATO-a i više puta je predlagala da se ovo pitanje reši na objektivnoj i realnoj osnovi, bez političke pristrasnosti. Pozivamo Sjedinjene Američke Države da preispitaju ovu nepravednu odluku o sankcijama – ističe se u dokumentu.

Ranije su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i još trojici turskih zvaničnika zbog kupovine ruskih PVO sistema S-400 od strane Ankare.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike