U EU počela primena kovid sertifikata: Otkriveno kako će se tretirati oni koji su primili neodobrene vakcine

01.07.2021

12:36 >> 14:29

0

Potvrde su dostupne u digitalnoj ili papirnoj formi i sadrže bar jednu od tri vrste informacija - o vakcinaciji protiv kovida 19, posedovanju antitela nakon op

U EU počela primena kovid sertifikata: Otkriveno kako će se tretirati oni koji su primili neodobrene vakcine
Digitalni sertifikat; Profimedia

U Evropskoj uniji od danas su u primeni digitalni kovid sertifikati, koji bi trebalo da olakšaju kretanje putnika unutar granica Unije.

U Briselu navode da su sve zemlje članice EU tehnički spremne za povezivanje na zajednički sistem prepoznavanja sertifikata, kao i da su sve, sem Irske, u situaciji da izdaju nova zdravstvena dokumeta.

Novi kovid sertifikati dostupni su u digitalnoj ili papirnoj formi i sadrže bar jednu od tri vrste informacija – o vakcinaciji protiv kovida 19, posedovanju antitela nakon oporavka od bolesti i testiranju, bilo da je u pitanju PCR ili antigen test.

Sertifikati se u ovom trenutku izdaju za građane zemlja članica EU, Švajcarske, Lihtenštajna, Islanda i Norveške, a mogu ih dobiti i građani trećih zemalja koji imaju pravo boravka ili putovanja u EU.

Profimedia

U Evropskoj komisiji za Tanjug kažu da su u kontaktima sa Srbijom oko međusobnog priznavanja sertifikata, ali da će za to biti potrebno “dodatno vreme”.

– Evropska komsija je predložila da se digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u EU. Vremenom bi trebalo da evropski zeleni sertifikati postanu interoperabilni sa standardima na međunarodnom nivou. U srednjem roku trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU – kaže evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.

Koje vakcine je odobrila Evropska agencije za lekove

Evropska unija je do sada dozvolila cepiva kompanija “Astrazeneka”, “Fajzer/Bajontek”, “Moderna” i “Džonson i Džonson”. Sa druge strane, nijedna od vakcina koje su razvijene u Kini i Rusiji i koje se u njima proizvode nije odobrila Evropska agencija za lekove, bez obzira na to što je kinesku “Sinfarm” vakcinu odobrila Svetska zdravstvena organizacija.

On naglašava da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira na to da li ih je odobrila Evropska agencija za lekove ili ne, da su zemlje članice dužne da prihvate samo vakcine koje su odobrene na EU nivou, a “slobodne da prihvate i sve druge vakcine”.

Pročitajte još

U Briselu naglašavaju da digitalni sertifikati nisu “pasoši o vakcinaciji” i da ne zamenjuju putna dokumenta, kao i da će biti suspendovani kada SZO označi kraj pandemije.

– Kada pandemija bude iza nas, neće biti potrebe za sertifikatima, ali će se instrument koji sada uvodimo zadržati u slučaju da bude morao da bude reaktiviran zbog nove pandemije – navode u Briselu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti