Sada može tačno da se vidi kretanje virusa: Korišćena vojna tehnologija, slike su vrlo realne (VIDEO)

15.12.2020

09:26

0

Izuzetno osetljiv sistem kamera otkriva varijacije infracrvenog zračenja koje nisu vidljive golim okom

Sada može tačno da se vidi kretanje virusa: Korišćena vojna tehnologija, slike su vrlo realne (VIDEO)
Copyright Printscreen/YT/Washington post

Kako se približava zima, svet se suočava sa naglim porastom broja novozaraženih od koronavirusa, a već dobro znamo na šta nas svakodnevno opominju epidemiolozi – maska, distanca i higijena.

Takođe, opšte je poznato da se virus najčešće širi bliskim kontaktom, ali pod određenim uslovima. Ljudi udaljeni na dva metra mogu se zaraziti izlaganjem sitnim kapljicama i česticama koje izdahne zaražena osoba, rekli su u oktobru iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Te kapljice i čestice mogu se zadržati u vazduhu od nekoliko minuta, pa čak do sat vremena.

Pročitajte još: Ljuta paprika i biber leče koronavirus?! SZO proširila listu zabluda o kovidu, a ova je najgora

Da bi vizuelno ilustrovao rizik od vazdušnog prenosa u realnom vremenu, “Vašington Post” je koristio infracrvenu kameru kompanije “FLIR Sistems” koja je sposobna da detektuje dah. Brojni stručnjaci – epidemiolozi i imunolozi podržali su ideju korišćenja kamere da bi se pokazao potencijalni rizik od prenosa u različitim okruženjima.

– Slike su vrlo, vrlo realne – rekao je Rajat Mital, profesor mašinstva u medicinskim i inženjerskim školama Univerziteta Džon Hopkins i stručnjak za prenos koronavirusa.

Pročitajte još: Britanci otkrili novi koronavirus: Širi se još brže, u Londonu se uvodi najstroži karantin (VIDEO)

Izuzetno osetljiv sistem kamera otkriva varijacije infracrvenog zračenja koje nisu vidljive golim okom. Ova tehnologija se koristi u vojnim i industrijskim okruženjima, kao što je otkrivanje curenja metana u cevovodima. Takođe, policija je primenila kamere tokom 20-časovne potrage za bombašima iz “Bostonskog masakra”.

Prema stručnjacima, snimci pokazuju potencijalni rizik od prenosa virusa preko čestica u vazduhu, a one se mogu širiti i dalje.

Kako kroz infracrvenu kameru izgleda prenos čestica u vazduhu pogledajte na video snimku ispod

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike