Sirena za uzbunu: Ruske rakete digle na noge američku bazu u Nemačkoj

15.12.2020

10:12

0

Prema preliminarnim podacima, uzbuna se podigla nakon što su izviđački sateliti SAD detektovali lansiranje rakete

Sirena za uzbunu: Ruske rakete digle na noge američku bazu u Nemačkoj
Copyright Pixabay

Sirena za uzbunu u američkoj bazi u Nemačkoj, kao upozorenje da je ispaljena balistička raketa, oglasila se 12. decembra tokom vojnih vežbi u Rusiji, prenosi CNN, pozivajući se na neimenovane vojne izvore.

Kako se navodi, sirena za uzbunu se oglasila na najvećoj američkoj bazi u Evropi “Ramštajn” “što je dovelo do toga da je nekoliko minuta vladala neizvesnost i uznemirenost, dok se nije čuo znak za kraj uzbune”.

Prema preliminarnim podacima, uzbuna se podigla nakon što su izviđački sateliti SAD detektovali lansiranje rakete. Kako navodi američka televizija, sateliti su registrovali da su sa ruske podmornice u Ohotskom moru testirane četiri rakete.

Pročitajte još: Još uvek nismo spremni za put na Mars: Eksplodirao prototip rakete milijardera Ilona Maska (VIDEO)

Nekoliko trenutaka kasnije, u bazi u Nemačkoj se preko zvučnika oglasilo upozorenje za lansiranje raketa.

– Američki avioni nisu podizani. Lansiranje rakete je registrovano kao deo regionalnih vojnih vežbi. U roku od nekoliko minuta komandni centar je ponovo preduzeo odgovarajuće mere i pružio nova obaveštenja. Mi konstantno i redovno motrimo na sve pretnje našim snagama i snagama naših saveznika – saopštila je komanda američkih snaga u Evropi i Africi, prenosi televizija.

CNN navodi da se u saopštenju ne precizira da je reč o lansiranju raketa u Rusiji, ali su izvori potvrdili tu informaciju. Prema rečima jednog od njih, Rusija je nekoliko dana ranije izdala obaveštenje o vojnim vežbama, što je rutinski postupak.

Pročitajte još: Napad na Zelenu zonu u Bagdadu: Rakete usmrtile dete, najmanje pet osoba ranjeno

Izvori potvrđuju da je strateška komanda oružanih snaga SAD uspela brzo da potvrdi da rakete ne predstavljaju opasnost, stoga nije jasno zašto se oglasila uzbuna.

Podsetimo, 12. decembra su sa nuklearne podmornice projekta 955A “Vladimir Monomah” Tihookeanske flote prvi put lansirane istovremeno četiri balističke rakete “Bulava”. Rakete su ispaljene iz Ohotskog mora u pravcu poligona Čiža u Arhangelskoj oblasti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike