U Turskoj počelo davanje treće doze vakcina protiv kovida! Hoće li i kod nas? (VIDEO)

02.07.2021

05:57 >> 07:17

0

Zbog velike zainteresovanosti građana, povremeno dolazi do gužvi, prenosi Anadolija

U Turskoj počelo davanje treće doze vakcina protiv kovida! Hoće li i kod nas? (VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel)

U Turskoj su, u okviru borbe protiv korona virusa, zdravstveni radnici i osobe starije od 50 godina počele da primaju treću dozu vakcine protiv kovid-19.

Građani, po dobijenom terminu, odlaze u domove zdravlja i bolnice u Jedrenu, Kirklareliju i Tekirdagu u Trakiji, gde primaju vakcine.

Zbog velike zainteresovanosti građana, povremeno dolazi do gužvi, prenosi Anadolija.

Zaposlena u bolnici u Kirklareliju, Sevgi Oziksel, za ovu agenciju je kazala kako su veoma srećni što imaju pravo na treću dozu.

-Veoma je lepo što je uvedena treća doza, mi smo to i očekivali. Jer već smo došli do letnjih meseci i umorni smo. Sada se osećam sigurnije- rekla je ona.

U Turskoj je ukupan broj zaraženih korona virusom skoro pet i po miliona. Preminule su 49.774 osobe,  a trenutno aktivno zaraženih je preko 80.000.

A U SRBIJI?

Inače, kada je reč o trećoj dozi vakcine protiv korona virusa u našoj zemlji, stručnjaci navode da za tim još nema potrebe.

Kako je nedavno izjavila prof. dr Nada Kuljić Kapulica prerano je davati prognoze.

Kako je istakla “za precizne odgovore potrebno je uraditi sveobuhvatnu i kompletnu studiju”, a kada je o trajanju antitela reč, kaže da je to i dalje za ceo svet jedna velika nepoznanica.

– Ne zna se tačno koliko antitela traju, jer na različite humane korona viruse različito deluje. Mi imamo četiri vrste korona virusa. Kod bezazlenih, sezonskih oblika, daju blage simptome, i kod njih antitela traju godinu dana. Zatim imamo SARS, kod kog zaštita deluje i više od godinu dana, i MERS, sa kojim je situacija identična – istakla je dr Kapulica i dodala da je “rano bilo šta prognozirati”.

-Antitela treba da vade samo oni koji nisu vakcinisani, i koji treba da se vakcinišu, kao i oni kod kojih se nisu razvila antitela, pa će možda morati da prime i treću dozu – mišljenja je dr Milenko Šekler.

Inače, nijedan od proizvođača četiri vakcine koje su dostupne u Srbiji – kineske Sinofarm, američko-nemačke Fajzer/Bajontek (Pfizer/Biontech), ruske Sputnjik V i švedske AstraZeneka (AstraZeneca) koja je razvijena u saradnji sa Univerzitetom Oksford, još uvek nije zvanično saopštio kakvi se rezultati postižu kod građana koji bi primili treću dozu vakcine.

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike