Ko je i na čemu je radio novinar upucan u Amsterdamu: Kriminal i korupcija uža specijalnost, sada se bori za život (FOTO)

08.07.2021

09:00 >> 12:21

0

Autor: A.S.

Peter de Vris upucan je u utorak uveče i nalazi se u kritičnom stanju

Ko je i na čemu je radio novinar upucan u Amsterdamu: Kriminal i korupcija uža specijalnost, sada se bori za život (FOTO)
Copyright Profimedia

Holandski istraživački novinar Peter de Vris nalazi se u kritičnom stanju i bori se za život, nakon što je u utorak uveče ranjen u Amsterdamu, saopštila je gradonačelnik glavnog grada Holandije Femke Halsema.

De Vris je pogođen pet puta, uključujući jednom u glavu, kada je nešto pre 19.30 izašao iz studija televizije RTL nakon emisije, a amsterdamska policija je nakon napada uhapsila tri osobe.

Atentat na poznatog novinara odmah je povezan sa pričama na kojima je radio, obzirom da su njegova specijalnost priče o kriminalu i korupciji. Takođe, i ranije je bio na meti pretnji kriminalnog podzemlja zbog povezanosti sa nekoliko slučajeva.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je na “Tviteru” naveo da je pokušaj ubistva novinara “napad na temelje evropskih vrednosti”.

– Nastavićemo da nemilosrdno branimo slobodu medija – napisao je Mišel.

Oglasio se i kralj Holandije Viljem-Aleksandar izjavio je da je napad na De Vrisa napad na vladavinu prava, dok je premijer Mark Rute ovaj čin nazvao “šokantnim i nerazumljivim”. Predstavnik Odbora za zaštitu novinara u Evropskoj uniji Tom Gibson zatražio je od holandskih vlasti da otkriju da li je De Vris bio meta zbog svog rada i da obezbede da odgovorni izađu pred lice pravde.

Profimedia

Pucnjava pred krcatim baštama

Holandski portal Telegraaf.nl piše da je De Vris gostovao u emisiji “Bulevar” na RTL4, gde je govorio o sudskom procesu vezanom za ubistvo frizera Seifa Ahmeda u oktobru 2019. Nakon emisije izašao je iz studija i uputio se ka 300 metara daljoj garaži rezervisanoj za goste programa.

Dok je prolazio pored punih bašti kafića pred njim se pojavio muškarac i ispalio u njega nekoliko hitaca, kako su rekli svedoci. De Vris je pogođen u glavu i bradu. Ubrzo je stigla Hitna pomoć, dok je policija objavila opis osumnjičenog – muškarac sitne građe i svetle puti u maskirnoj jakni sa kapom na glavi.

Holandski “Telegraf” piše da je De Vris ranjen manje od nedelju dana uoči početka suđenja za ubistvo advokata Derka Virsuma u septembru 2019. i da je, poput Virsuma, imao ključnu ulogu u suđenju ozloglašenoj holandsko-marokanskoj mafiji, nakon što je likvidiran njihov vođa Riduan Tagi, prenosi Blic.

Prelomni trenutak u suđenju sedamnaestorici pripadnika mafije, koje prati čitava Holandija, dogodio se kad je jedan od optuženih, Nabil B, odlučio da progovori. Još veći šok usledio je kad je početkom prošle godine De Vris odlučio da postane Nabilov savetnik.

Nabilov brat, koji nije imao veze sa mafijom, ubijen je 2018, a nedugo potom usmrćen je i njegov advokat Virsum, nakon čega je De Vris postao svojevrsni portparol svedoka. Iako mu je policija nudila zaštitu, on je to odbijao.

– Kad imate zaštitu policija vam bude nekoliko nedelja pred vratima, a onda odjednom zaključe da to više nije potrebno. Da li je opasnost iznenada nestala od ponedeljka do utorka? To mi zvuči čudno – objasnio je tada novinar.

Profimedia

Ko je Peter de Vris?

Rođen u novembru 1956, Peter Rudolf de Vris je prava zvezda u Holandiji, poznat po svom istraživačkom radu nakon otmice pivskog magnata Fredija Hajnekena 1983. U Americi je postao poznat nakon istraživačkog rada na nestanku tinejdžerke Natali Holovej 2006.

Njegov televizijski program, “Peter R. de Vries, kriminalistički novinar” od 1995-2012. pratio je važne slučajeve i doveo do rekordne gledanosti na holandskoj televiziji. De Vris je 2005. čak ušao u politiku, osnivajući svoju stranku koja je međutim ubrzo raspuštena.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1977, za dnevni list “De Telegraf” u Hagu, a kasnije u Amsterdamu. Postepeno je prešao na kriminalističko izveštavanje, pokrivajući važne slučajeve u zemlji. Deset godina kasnije napustio je “De Telegraf” i postao glavni urednik nedeljnika “Aktuel”, koji je pretvorio u kriminalistički magazin.

Radio je za više izdanja, a od 1991. bio je nezavisni kriminalistički novinar.

Profimedia

Otmica Hajnekena

Tokom 1983. istraživao je slučaj otmice Fredija Hajnekena. Napisao je dve knjige na osnovu svoje istrage, “Slučaj Hajneken” i “Otmicu Alfreda Hajnekena”, koja je kasnije ekranizovana sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi. De Virs je 1994. čak ušao u trag jednom od otmičara, Fransa Majera, u Paragvaju.

Majer je jedna od najpoznatijih figura holandskog podzemlja. Zajedno sa Vilijemom Holederom, Kor van Hutom, Janom Bulardom i Martinom Erkampsom izveo je otmicu pivskog magnata Fredija Hajnekena i njegovog vozača 1983. Otmicu su pripremali dve godine. Nekoliko pokušaja je propalo, jer se Hajneken i njegov vozač Doderer nisu pojavili na očekivanom mestu. Konačno su se kockice poklopile 9. novembra iste godine ispred Hajnekenove kancelarije u Amsterdamu. Bili su taoci tri nedelje u manufakturi Jana Bularda.

Baraka u kojoj su bili smešteni napravljena je tako da poseduje dvostruki zid, sa dve gluve sobe sa tajnim vratima. To ju je iznutra činilo manjom, što se spolja nije primećivalo. Hajneken i vozač su bili vezani lancima. Otmičari su tražili 18 miliona evra, a pobegli su pre nego što su oslobodili taoce. Ipak, policija je srećom uspela da ih pronađe.

Majer je godinama izbegavao hapšenje tako što je živeo u Paragvaju, dok ga nije pronašao De Vris i tamo pritvorio. Opirao se izručenju Holandiji sve do 2003, gde je ipak odslužio kaznu do kraja.

Ubistvo Kenedija

Džon F. Kenedi; Profimedia

De Vris je 2006. sa Vimom Dankbarom snimio dvoipočasovni specijal o ubistvu američkog predsednika Džona Kenedija u Dalasu 1963, što je do današnjeg dana njegova najduža emisija.

Proveo je dve nedelje u Teksasu razgovarajući sa bivšim agentima CIA i FBI i bivšom devojkom ubice Lija Harvija Osvalda. Jedan od intervjuisanih, Džejms Fajls, tvrdio je da je on odgovoran za ubistvo Kenedija, kontrirajući time nalazima Vorenove komisije. Takođe je tvrdio da su CIA i mafija umešani u ubistvo.

Nestanak Natali Holovej

Natali Holovej bila je 18-godišnja Amerikanka iz Alabame koja je nestala u maju 2005. pred kraj svog maturskog putovanja na Arubu. Njen nestanak postao je medijska senzacija u SAD.

De Vris je kasnije iste 2006. godine, nakon specijala o Kenediju, emitovao i program u kojem je optužio Jorana van der Slota, glavnog osumnjičenog u slučaju, za nestanak Natali Holovej na Arubi.

Dve godine kasnije, početkom januara 2008, Van der Slot mu je bacio čašu vina u lice nakon tok-šoua uživo u kojem su gostovali. Tokom emisije novinar je više puta doveo u pitanje Van der Slotove navode. Krajem istog januara De Vris je rekao medijima da zna šta se desilo Natali Holovej.

Podelio je otkrića sa policijom, navodeći da će javno pokazati novootkrivene dokaze u posebnoj emisiji, da bi u februaru holandska televizija emitovala tajni snimak na kojem se vidi kako Van der Slot navodno puši marihuanu i priznaje da je bio prisutan tokom smrti Holovejove.

Snimak je za De Vrisa načinio Patrik van der Em, koji se sprijateljio sa Van der Slotom. Nesvestan da ga ovaj snima, Van der Slot je rekao da je Holovejeva imala neki napad dok su imali seks na plaži. Nakon neuspešnih pokušaja da je oživi pozvao je prijatelja i njeno telo su bacili u more. Tužioci su zaključili da dokaz nije dovoljan da se osumnjičeni uhapsi, sa Van der Slotom koji je tvrdio da je lagao kako bi impresionirao Van der Ema, za kojeg je mislio da je diler droge.

Emisiju je gledalo sedam miliona Holanđana i bila je najpopularniji program u istoriji holandske televizije, izuzev kategorije sporta.

Ostaci Natali Holovej nisu do danas pronađeni.

Ostali slučajevi

De Vris je pisao i o seks trafikingu tajlandskih žena iz Bangkoka, u slučaju koji je ponovo bio povezan sa Van der Slotom. De Vris je tvrdio da je ovaj zarađivao 13.000 dolara za svaku ženu koju bi prodao za prostitutku u Holandiji.

Pročitajte još:

Bavio se i smrću holandske turistkinje Mariške Mast na honuranskom ostrvu Roatan 2008, i dve godine kasnije otišao u Zapadnu Australiju kako bi intervjuisao instruktora ronjenja Danijela Jana Rosa kojeg je tražio Interpol zbog smrti Mastove. Međutim Ros je pozvao policiju kad ga je ovaj kontaktirao i De Vris je uhapšen.

– Ovo je naopaki svet – rekao je nakon toga De Vris.

– Nisam ga ni dotakao, ni uvredio, nisam mu pretio. Ovo je slučaj ubistva, ušao sam mu u trag, a vi mene stavljate u zatvor.

De Vris je drugi istraživački novinar na kojeg je pucano, nakon ubistva blogera Martina Koka, podsećaju holandski mediji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike